Deboosere: "Een Peruviaan of een Rus kan nu het weer in Engeland voorspellen"

In het Verenigd Koninkrijk komt na 93 jaar een einde aan de samenwerking tussen de BBC en het Met Office, de Britse tegenhanger van het KMI. Hoe zit dat bij ons? Wie maakt bij de VRT het mooie weer? Weerman Frank Deboosere legt het uit.

Sinds 1922 leverde het Met Office weerberichten en weersvoorspellingen aan voor de BBC, maar hieraan komt nu een einde. De Britse openbare omroep heeft het exclusiviteitscontract stopgezet en stelt het contract nu open voor externe spelers.

"Vroeger was het zo dat in veel Europese landen de nationale weerdiensten weerberichten en weersvoorspellingen aan de nationale media aanleverden", legt Deboosere uit. "Begin de jaren 90 besliste Europa dat weersinformatie een goed is dat vrij mag worden verhandeld. De nationale weerdiensten werden hierop verplicht basisgegevens als metingen en computergegevens - ruw materiaal - aan derden te koop aan te bieden."

"Overal in Europa kunnen privéspelers die gegevens sindsdien opkopen, in een mooi jasje gieten en vervolgens zelf weer te koop aanbieden aan media. Zo is het mogelijk dat een bedrijf in pakweg Tsjechië of Roemenië weersvoorspellingen maakt voor Vlaanderen op basis van data van het KMI. De RTBF, bijvoorbeeld, werkt niet langer samen met het KMI, maar wel met Météo-France. Frankrijk voorspelt dus het weer in Franstalig België. Ik heb hierbij mijn bedenkingen: hoe kan iemand in Frankrijk het weer in pakweg de Hoge Venen voorspellen waar een microklimaat heerst? Naar mijn mening is enige voeling met het land of de streek essentieel bij het maken van weersvoorspellingen."

"VRT werkt nog steeds samen met het KMI"

"De beslissing van de BBC om het contract met het Met Office te verbreken, is volgens mij op financiële motieven gebaseerd. Waarschijnlijk wil de Britse openbare omroep het weerbericht goedkoper verkrijgen via een andere speler. Net daarom staan velen aan de overzijde van het Kanaal op hun achterste poten: een Peruviaan of een Rus kan nu het weer in het Verenigd Koninkrijk voorspellen."

"De VRT werkt nog steeds samen met het KMI. Aan die samenwerking lijkt niet meteen een einde te gaan komen. Sabine Hagedoren en ikzelf zijn overigens in dienst bij de VRT en niet bij het KMI. Zelfs al zouden heren in de hoogste regionen van de openbare omroep ooit beslissen het weerbericht elders te halen, dan verdwijnen wij niet per se van het scherm."

Meest gelezen