Nieuw seksprogramma Goedele Liekens druk besproken in Britse pers

Het nieuwe, Britse televisieprogramma van Goedele Liekens gaat nog voor de eerste aflevering al over de tongen. De seksuologe maakt voor Channel 4 het programma "Sex in class", waarvoor ze in verschillende scholen seksuele voorlichting geeft. "Mijn doel was om een debat op gang te brengen en dat is alvast gelukt", reageert ze.

In een van de afleveringen moet een klas puberjongens uit Accrington een kunstwerk maken met als thema "de vrouwelijke geslachtsdelen". De meisjes in de klas worden dan weer naar huis gestuurd met een handspiegel "om hun intieme delen te bekijken". Verschillende Britse media vragen zich af of het er zo expliciet aan toe moet gaan.

"Er is inderdaad veel persaandacht nog voor de start van het programma, maar ik vind dat degelijke seksuele opvoeding een tegengewicht moet bieden tegen alle rotzooi die tieners tegenwoordig op het internet vinden", zegt Liekens in een reactie aan onze redactie.

"Een oefening die op dat vlak veel pijnpunten blootlegt, was wanneer jongens en meisjes gevraagd werd om samen hun ideale seksscenario uit te schrijven. Wat je dan allemaal leest! Wat betreft wederzijds respect schort er heel wat. Het is nodig om daar een uitgebreide les aan te besteden."

"Debat op gang"

Dat Liekens momenteel over de tongen gaat, ervaart ze zelf niet als negatief. "Wat ik momenteel lees, is niet echt kritiek. Het doel van mijn programma was het debat over seksuele opvoeding aan te zwengelen. Dat is bij deze alvast gelukt", zegt ze.

"Bovendien is de directeur van de betrokken school erg tevreden over mijn aanpak. Hij heeft bepaalde elementen definitief overgenomen in het lessenpakket. Zo wordt er nu openlijk gepraat over porno, masturbatie en seksueel plezier. Misschien moet er in België ook eens een gelijkaardig debat gevoerd worden? Je kan uiteindelijk niets veranderen als je niets beweegt."

"Kijkers gewaarschuwd"

Volgens de Britse zender Channel 4 stelt het programma geen probleem voor jongere kijkers.

"Het is een educatief programma dat bewust pas na 21 uur wordt uitgezonden. We zullen kijkers ook duidelijk maken dat er expliciet taalgebruik aan te pas komt, en dat er seksuele beelden worden getoond", aldus een woordvoerder. "Bovendien wisten de deelnemende scholen en de ouders van de betrokken kinderen vooraf wat er in het programma aan bod zou komen. Iedereen heeft zijn volle medewerking verleend."

Meest gelezen