Google clasht met Frankrijk over recht om vergeten te worden

Google ligt op ramkoers met de Franse privacywaakhond CNIL. Die wil dat de internetgigant de zoekresultaten die het verwijdert na aanvragen van gebruikers, wereldwijd weghaalt. En dus niet enkel op de Europese websites van Google, zoals nu. Google vindt dat onaanvaardbaar.
AP2012

Deze zaak is een gevolg van de uitspraak van het Europees Hof van Justitie in mei vorig jaar. De rechter besliste toen dat EU-inwoners moeten kunnen vragen aan Google om bepaalde zoekresultaten te verwijderen. "Het recht om vergeten te worden", zo wordt het ook wel genoemd.

De internetgigant zette enkele weken later een formulier online waarmee mensen kunnen vragen om links weg te halen die gekoppeld zijn aan hun naam. Google deed dat met tegenzin, want volgens hen is de uitspraak van de Europese rechter een inperking van het recht op vrije informatie.

Hoever gaat het recht om vergeten te worden? Dat lijkt nu de volgende vraag. Want tot nog toe haalt Google de zoekresultaten enkel weg van de Europese versies van de zoekmachine, zoals Google.be bij ons of Google.fr in Frankrijk.

"Niet de wet in de rest van de wereld"

De Franse privacywaakhond CNIL vindt dat een inbreuk op de wet en heeft Google formeel gevraagd om de bewuste zoekresultaten ook weg te halen van Google.com, de internationale website van de zoekmachine, en alle andere niet-Europese Google-sites. Als Google dat niet doet, kan CNIL een boete opleggen van 150.000 euro.

Voor de internetgigant is de Franse vraag de stap te ver. In een blogpost zegt Google dat het principieel niet anders kan dan weigeren. "Het recht om vergeten te worden mag dan wel de wet zijn in Europa op dit moment, het is niet de wet in de rest van de wereld", klinkt het.

"Als de aanpak van CNIL de standaard wordt voor internetregulering, belanden we in een race to the bottom. Uiteindelijk zou het internet dan zo vrij worden als de de minst vrije plek ter wereld. Wij vinden dat geen enkel land de autoriteit zou mogen hebben om te controleren wat iemand anders in een ander land kan bekijken."

Nieuwe rechtszaak?

Daarnaast noemt Google de Franse eis "disproportioneel en onnodig", omdat de overgrote meerderheid van de Europese surfers de lokale websites van Google bezoekt. In Frankrijk gaat het volgens het bedrijf om 97 procent van de gebruikers. Google vraagt nu aan CNIL om de eis in te trekken.

De boetes die de Franse privacywaakhond kan opleggen, zijn op zich geen groot probleem voor een bedrijf als Google, maar een nieuwe rechtszaak kan dat wel worden. De Franse regulator overlegt namelijk met die in de andere Europese lidstaten over het implementeren van het recht om vergeten te worden. Ze kunnen eventueel samen naar de rechter trekken om strengere regulering af te dwingen.

Kwart miljoen aanvragen

Sinds Google het formulier om zoekresultaten te laten verwijderen online heeft gezet, heeft het al een ruim een kwart miljoen aanvragen ontvangen van Europeanen. 41 procent van de aanvragen werd aanvaard.

Meest gelezen