Geen vonnis in megarechtszaak tegen Facebook

De privacyrechtszaak van een Oostenrijkse privacyactivist tegen Facebook is gestart met een tegenslag voor de activist en de 25.000 Facebookgebruikers voor wie hij een schadevergoeding eist. De rechtbank in eerste aanleg in Wenen oordeelde dat hun klacht onontvankelijk is op procedurele grond en acht zich ook inhoudelijk onbevoegd.
Maxime Anciaux - All rights reserved

Activist Max Schrems daagde Facebook in augustus vorig jaar voor de rechtbank in een zogenaamde "class action"-zaak. Hij kreeg daarbij de steun van 25.000 gebruikers van Facebook, voornamelijk Duitsers en Oostenrijkers maar ook tientallen Belgen.

Schrems vindt dat Facebook de Europese privacywetgeving niet respecteert, onder meer door het Amerikaanse spionageprogramma Prism te steunen. Voor elke gebruiker eiste hij een symbolische schadevergoeding van 500 euro.

De burgerrechtbank in Wenen schaarde zich echter achter het argument van Facebook dat Schrems de zaak niet kon starten op basis van EU-wetgeving over consumentenbescherming omdat de 27-jarige afgestudeerde rechtenstudent een commerciƫle en geen private consument is.

"De eiser is de enorme wereldwijde media-aandacht voor zijn zaak op een professionele manier beginnen gebruiken", aldus de rechter. Schrems verweerde zich door te zeggen dat al het geld dat hij kreeg voor speeches rond Facebook, naar zijn activistengroep werd doorgesluisd.

De rechtbank vindt ook dat de claims van internationale Facebook-gebruikers niet op een beheersbare manier gebundeld kunnen worden in Ć©Ć©n zaak in Wenen. De eisers komen uit verschillende landen met verschillende wetten, en die zouden voor elk individu in rekening gebracht moeten worden. Schrems kondigde al aan dat hij in Oostenrijk in beroep gaat, en mocht dat niet lukken zal hij zich moeten richten tot de rechtbank in Dublin. Facebook Ierland is immers bevoegd voor alle gebruikers van het netwerk buiten de VS.

Meest gelezen