"Sire, u bent ook vertrouwd met de autocue?"

Koning Filip en koningin Mathilde hebben een bezoek gebracht aan de VRT. Ze woonden er een werkvergadering bij over de uitdagingen waar de openbare omroep voor staat en namen plaats in de studio van "Het Journaal", waar tijd was voor een uitgebreide babbel met ankers Wim De Vilder en Martine Tanghe en weerman Frank Deboosere. Daarna volgde een bezoek aan de Ketnetstudio. Waar het thema pesten ter sprake kwam.

Om 10 uur stipt kwamen de koning, de koningin en hun gevolg (onder wie Machteld Fostier, de adviseur van Mathilde, en kabinetschef Frans van Daele) aan op de VRT. Ze werden welkom geheten door een kindreporter van "Karrewiet", Ines. Zij mocht aan Mathilde een ruiker witte rozen geven. Daarna namen gedelegeerd bestuurder Leo Hellemans en Luc Van den Brande, de voorzitter van de raad van bestuur, het koningspaar mee voor een werkvergadering.

Die vergadering met de directie vond voor de gelegenheid plaats in de grootste studio van de VRT, Studio 5, in het decor van "Volt". Daar werd gepraat over de waarden van de VRT en vooral de digitale toekomst. "We zijn bijzonder gelukkig dat we hier zijn. We zijn erg geïnteresseerd in jullie uitdagingen", klonk het bij Filip.

Het koningspaar was opnieuw aanvullend gekleed: Mathilde in een knalgroene jurk van Natan en beige naaldhakken met een bijpassende groen-beige handtas, Filip in een donker pak met lichtgroene das.

"Grappig dat hier nu zoveel volk staat"

Na de werkvergadering -die uitliep- bezocht het koningspaar ook de studio van "Het Journaal", waar ankers Wim De Vilder en Martine Tanghe en weerman Frank Deboosere hen opwachtten. De Vilder en Deboosere toonden zich vooral verrast door de aanwezige persmeute, zo'n 20-tal mensen met een cameraploeg van ZDF en "Royalty".

"Grappig dat hier nu zoveel volk staat. Normaal ben ik hier alleen met de studiomeester", lachte Deboosere die van de gelegenheid gebruik maakte om een paar foto's te nemen met zijn smartphone.

Martine Tanghe mocht het koninklijke paar ontvangen: "Welkom in onze studio die een beetje onze thuis is." Filip en Mathilde mochten plaatsnemen op de plaats die normaal voorbehouden is aan studiogasten. Voor een keer waren er ook twee ankerstoelen voorzien. Daarop gaven Tanghe en De Vilder uitleg bij hun beroep en volgde een "live"-interventie met journalist Tijs Mauroo die verslag uitbracht van de treinstaking. "Sire, u bent ook vertrouwd met de autocue", vroeg Tanghe. "Ja, toch een beetje", grapte Filip. En het ijs was gebroken.

Mathilde merkte op dat anker Hanne Decoutere onlangs onwel was geworden tijdens het late journaal. "Tijdens een live-uitzending kan er altijd iets mislopen. Wij zijn gelukkig geen robots", aldus Tanghe. "Maar jullie doen dat goed", reageerde Filip.

© VRT - Joost Joossen

"Ha, een compromis-weertje"

Ook Deboosere mocht het weerbericht uitleggen. Hij presenteerde de weerkaarten op een zogenoemde -voor het publiek onzichtbare- green key. Mathilde liet zich in haar groene jurk echter niet verleiden om even voor de green key te gaan staan, waardoor ze doorzichtig zou worden. Deboosere kon het koningspaar toch geruststellen, het wordt vandaag een typisch Belgisch weertje. "Ha, een compromis-weertje", reageerde Filip.

In de regiekamer van "Het Journaal" kregen Filip en Mathilde uitzonderlijk een kort ochtendjournaal en de opname van het weerbericht te zien, en er was ook tijd voor de technische kant van het nieuws. Beiden stelden honderduit vragen. Technologie is duidelijk -en altijd geweest- de dada van de koning. Filip werd in de regiekamer ook uitgenodigd om op de F12-toets drukken, de computertoets om de uitzending van "Het Journaal" te starten.

© VRT - Joost Joossen
© VRT - Joost Joossen

" Move tegen pesten" trekt Filips aandacht

Als afsluiter werden Filip en Mathilde naar de kleurrijke Ketnetstudio gebracht. Daar stonden wrappers Sarah en Sien hen te woord. Het kooitje van Ketnethuisdier Hoera (een hamster) was voor de gelegenheid met Belgische vlaggetjes versierd. Het viel ook Mathilde op.

Ketnetmanager Wouter Quartier vertelde het koningspaar over het programma "Ketnet kingsize". "Een beetje de "Reyers laat" of de "Koppen" van Ketnet", aldus Quartier. Daarna kregen Filip en Mathilde een uitzending van "Karrewiet plus" te zien over de gevaren van online-gamen. Maar het was vooral de jaarlijkse Move tegen pesten van Ketnet die Filips aandacht trok.

En een kinderzender zou geen kinderzender zijn, mocht er ook niet gedacht zijn aan de vier kinderen van Mathilde en Filip zelf: zij zijn nu een rugzakje van Ketnet rijker.

© VRT - Joost Joossen

Meest gelezen