"Prik einddatum voor FM-radio om digitale radio te stimuleren"

De European Broadcasting Union (EBU) is voorstander van een duidelijke uitstapdatum voor FM-radio, om het gebruik van digitale radio aan te moedigen. Voorts noemt de koepelorganisatie van Europese openbare omroepen de VRT een voorbeeld "van hoe je met weinig geld goede programma's maakt".

De komende weken worden hoorzittingen georganiseerd in het Vlaams Parlement over de nieuwe beheersovereenkomst voor de openbare omroep. Op de eerste dag kwam onder andere Ingrid Deltenre langs, de topvrouw van de EBU, de koepelorganisatie van Europese openbare omroepen. Zij wil dat de VRT vooral op radiovlak meer inzet op technologische vooruitgang.

"Zo geloven wij in digitale radio, of DAB+", zei ze. "Er zijn veel meer frequenties beschikbaar, de antennes zijn goedkoper en ze verbruiken minder stroom." Volgens haar is een belangrijke rol weggelegd voor de openbare omroep in de promotie van DAB. "Commerciële radio's zijn geen voortrekkers, net omdat er meer frequenties beschikbaar komen en ze dus meer concurrentie krijgen."

De openbare omroep kan instaan voor een aantrekkelijk aanbod, maar daarnaast is ook een duidelijke datum nodig waarop FM-radio definitief uit de ether wordt gehaald. "Anders is er bij de consumenten onvoldoende stimulans om de nodige apparaten aan te kopen", zei Deltenre. Noorwegen kondigde vorige maand als eerste land ter wereld aan dat de FM-uitzendingen stoppen, in 2017.

De EBU toonde zich lovend voor de Vlaamse openbare omroep. "De VRT investeert bijna zijn volledige budget in lokale content en is essentieel voor de pluraliteit en de diversiteit van de informatie", zei ze in het parlement. "De Vlaamse omroep is een voorbeeld van hoe je met weinig geld goede programma's maakt. Wij sturen veel landen naar Vlaanderen door om er te leren."

Meest gelezen