"Top gear" in opspraak voor mogelijk ongepast taalgebruik

Het autoprogramma "Top Gear" is na het ontslag van presentator Jeremy Clarkson opnieuw in opspraak geraakt, door een van zijn uitspraken. In een uitzending van vorig jaar gebruikte Clarkson het woord "pikey", een negatief beladen term voor rondtrekkende mensen, zoals zigeuners. De Britse mediawaakhond onderzoekt de zaak.

Ofcom, het controle-orgaan in het Britse medialandschap, kreeg over de uitspraak van Clarkson een klacht binnen van de Traveller Movement, een belangengroep van Roma en zigeuners. Dezelfde vereniging had vorige maand al een klacht ingediend bij de BBC, Omdat de Britse openbare omroep de klacht naast zich neerlegde, stapte de organisatie naar Ofcom.

In de aflevering, die op 2 februari 2014 werd uitgezonden in Groot-Brittannië drijft Clarkson de spot met zijn copresentator Richard Hammond. In een autorace kiest die voor een Vauxhall Nova, die Clarkson omschrijft als "pikey's peak": een typische zwerversauto.

Spreektaal of discriminatie?

De term "pikey" is een afgeleide van "turnpike", een term die verwijst naar mensen die onderweg zijn. Toch benadrukt de Britse openbare omroep BBC dat de bewoording van Clarkson "geen bewuste discriminerende referentie bevat".

De Bijzondere Commissie voor Taalgebruik op de BBC benadrukt ook dat het woord "zich heeft ontwikkeld in de Engelse spreektaal als synoniem voor goedkoop of versleten". Dat betekent dat veel kijkers van het autoprogramma "die term niet noodzakelijk associëren met de zigeunergemeenschap".

Ofcom onderzoekt nu of het gebruik van de term "pikey" gerechtvaardigd is in de specifieke context van de "Top gear"-aflevering. De Traveller Movement hoopt op een grondig onderzoek. "We geloven in vrije meningsuiting, maar elke vrijheid gaat samen met verantwoordelijkheid", klinkt het.

Meest gelezen