Qatar pakt Duitse journalisten op en verwijdert beelden Auteur: Pieterjan Huyghebaert

ma 04/05/2015 - 23:10 Pieterjan Huyghebaert Journalisten van de Duitse openbare omroep ARD zijn opgepakt tijdens de opnames van een documentaire over de controversiële organisatie van het WK voetbal in Qatar. Hun beeldmateriaal is door de Qatarese autoriteiten verwijderd.

Vanavond was op de Duitse openbare omroep ARD de documentaire "Der verkaufte Fußball" te zien over de controversiële beslissing van de FIFA om het WK Voetbal 2022 te laten plaatsvinden in Qatar. Niet alleen levert de reportage nieuwe bewijzen dat er geld verduisterd zou zijn bij het toekennen van het WK aan de Golfstaat, maar tijdens de opnames blijkt ook een filmploeg van de ARD te zijn opgepakt.

De ploeg werd gearresteerd toen ze interviews aan het afnemen waren arbeiders die bouwen aan enkele van de voetbalstadions. Na hun arrestatie zijn ze urenlang ondervraagd door de Qatarese staatsveiligheid. Hun camera-apparatuur, laptop's en gsm's zijn in beslag genomen en werden volledig gewist terugbezorgd aan de journalisten. Een deel van de apparatuur was ook beschadigd. De journalisten mochten daarna nog dagenlang het land niet verlaten.