Wat stond er in de krant tussen 1831 en 1918?

Welk nieuwsfeit heeft de voorpagina's van de kranten gehaald in pakweg 1840? U kunt het vanaf vandaag ontdekken via BelgicaPress, een nieuwe en geavanceerde zoekrobot van de Koninklijke Bibliotheek van België. Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Elke Sleurs (N-VA) kreeg de eer om de eerste zoekactie uit te voeren.

Via de link http://opac.kbr.be/belgicapress.php zijn vanaf vandaag 1,2 miljoen krantenpagina's van het jaar 1831 tot 1918 digitaal consulteerbaar. In totaal werden meer dan vier miljoen pagina's gedigitaliseerd (tot en met 1950), maar enkel de kranten tot 1918 zijn vrij van rechten.

"Dit is een historisch moment", zegt Patrick Lefèvre, algemeen directeur van de Koninklijke Bibliotheek "Niet enkel voor de bewaring van ons erfgoed, maar het betekent ook een enorme efficiëntiewinst voor de gebruikers." Omdat de kranten uiterst kwetsbaar zijn voor verzuring, werkt men sinds 2006 prioritair aan de digitalisering ervan. Door de toepassing van het OCR-procédé (optical character recognition) is het mogelijk de documenten op woordniveau te doorzoeken.

"Fantastisch beeld van de tijdsgeest"

Staatssecretaris Elke Sleurs, bevoegd voor de federale wetenschappelijk instellingen, nam de proef op de som met een zoekactie op de trefwoorden "wereldtentoonstelling te Gent". Ze kreeg meteen 16 resultaten uit Het Handelsblad, De Nieuwe Gids en de Gazet van Brussel voorgeschoteld.

"Dit instrument geeft zin om meteen vanalles te gaan doorzoeken. Het geeft ook een fantastisch beeld van de tijdsgeest", zegt Elke Sleurs, die beloofde haar collega minister Kris Peeters (CD&V), bevoegd voor intellectuele eigendom, te zullen aanspreken op het probleem van de auteursrechten, zodat ook de resultaten van latere kranten online kunnen.

Meest gelezen