"In "Alleen Elvis" hoeft niemand in quotes te spreken"

Op Canvas start vanavond het derde seizoen van de talkshow "Alleen Elvis blijft bestaan". Presentator en medebedenker Thomas Vanderveken kruipt opnieuw elke vrijdagavond anderhalf uur in het hoofd van zijn centrale gast. "Een aflevering is voor mij geslaagd als we een oprecht gesprek hebben gehad dat ertoe doet."
© VRT - Joost Joossen

Aan het format van "Alleen Elvis blijft bestaan" is in aanloop naar het derde seizoen van de talkshow niet gemorreld. De centrale gast vertelt gedurende 90 minuten aan de hand van 9 gekozen beeldfragmenten over zijn leven en passies. Vanderveken probeert zijn man of vrouw van de week te verrassen en uit te dagen met 3 andere fragmenten.

"Het enige wat uiteraard verandert, zijn de gasten, die onze uitzending volledig bepalen. Ik ben heel blij met de mensen die we dit seizoen konden strikken", zegt hij enthousiast. "Het is een mooie mix geworden van zes mensen met zeer diverse profielen."

Cabaretier Wim Helsen bijt de spits af. Later volgen onder meer gedragsbioloog Hans Van Dyck (broer van acteur Tom, nvdr) en kunstenaar Kamagurka. Tussen de zes gasten slechts 1 vrouw: Anne Chapelle, van modehuis An Demeulemeester. Is het dan moeilijker om vrouwen naar de studio te halen? Vanderveken heeft daar een eigen verklaring voor.

"Gasten meestal gecharmeerd"

Wat maakt iemand tot de ideale gast voor "Alleen Elvis"? "Mensen moeten vrij zijn, al gebiedt de eerlijkheid mij om te zeggen dat er wel interesse is. Mensen proberen zich vrij te maken voor ons. Als we iemand opbellen, is die meestal wel "gecharmeerd" door onze vraag (glimlacht)."

"Een andere belangrijke factor is of mensen een beeldgeheugen hebben. Zijn ze geprikkeld door beelden en kennen ze genoeg interessante fragmenten? We hebben al gasten gehad die geweldige verhalenvertellers waren, maar die zelden televisie kijken of naar de film gaan. Dat maakt iemand voor ons programma minder geschikt."

Vanderveken maakt bovendien één afspraak met zijn gasten: hij mag hen in principe alles vragen. "Als gasten bij ons al iets meer vertellen dan ze normaal zouden doen, dan heeft dat te maken met het feit dat ik hen niets probeer te ontfutselen. Het hoeft niet. Er moeten geen bekentenissen gedaan worden, we praten gewoon. Iedereen heeft recht op zijn taboes, op een jardin secret."

"Grijze zone opzoeken"

Enkele jaren geleden zat Vanderveken zelf mee aan tafel om "Alleen Elvis blijft bestaan" vorm te geven. Er werd gezocht naar een nieuwe formule voor een Canvas-talkshow. Het basisidee was er snel: een gesprek ophangen aan beeldfragmenten, al wilden Vanderveken en de zender wegblijven van de platgetreden paden.

""Alleen Elvis" ook een soort YouTubeavond"

In de voorbije reeksen van "Alleen Elvis" kreeg de presentator in totaal al 32 gasten over de vloer. Wanneer is een aflevering voor hem geslaagd?

"Ik ben zelf het meest gelukkig als we een zekere oprechtheid hebben bereikt. Als we in elkaars ogen hebben gekeken en weten: wat er nu verteld wordt, doet ertoe en is écht waar. Ook wanneer we weten dat er geen toegevingen gedaan zijn. We gaan in de diepte, en vertellen iets wat steek houdt."

"Tegelijk vind ik de fragmenten die we tonen ook heel interessant. Elke gast komt vertellen over een rugzakje met het allerbeste wat hij in zijn leven gespaard heeft. Dat is eigenlijk een YouTube-avond op hoog niveau. (lacht) "

Welk fragment zou Vanderveken zelf willen tonen in "Alleen Elvis"? "Onze gasten krijgen daar minstens een maand de tijd voor", zucht hij. "Negen hoogtepunten kiezen is quasi onmogelijk. Ik heb een lange waslijst, maar een van de kanshebbers is de documentaire "Our daily bread", een film zonder tekst over onze voedingsindustrie. Dat is een echte eyeopener geweest voor mij."

Heeft Vanderveken tenslotte een favoriete aflevering na twee seizoenen "Alleen Elvis"?

Meest gelezen