Foto's van onlusten in Ferguson bekroond met Pulitzerprijs

De fotografen van de St. Louis Post-Dispatch hebben de Pulitzer Prize voor beste "breaking" nieuwsfotografie gekregen voor hun foto's van de onlusten in Ferguson. Grote klepper The New York Times won drie prijzen. De hoofdprijs, die voor Public Service (het "algemeen belang") ging naar The Post and Courier, een kleine speler uit Charleston.
(archieffoto).

Ferguson in de Amerikaanse staat Missouri haalde de voorbije maanden uitgebreid het nieuws nadat een blanke politieagent een zwarte tiener had doodgeschoten. In de nasleep braken volksprotesten los, zowel in de stad als in de rest van het land.

De fotoredactie van de St. Louis Post-Dispatch legde de gebeurtenissen in Ferguson in beeld vast, van de moord op de tiener tot de beslissing de betrokken agent niet te vervolgen. Voor die reeks krijgt de redactie nu de prestigieuze Pulitzer Prize voor beste "breaking" nieuwsfotografie.

"Till death do us part"

De hoofdprijs van Public Service ging naar The Post and Courier uit Charleston voor een zevendelige reportagereeks van vier journalisten over onopgeloste overlijdens van vrouwen in South Carolina.

"Till death do us part" (Tot de dood ons scheidt), zoals de winnende reportagereeks heet, gaat over partnergeweld. In tien jaar tijd noteerde die zuidelijke staat meer dan 300 verdachte sterfgevallen van vrouwen (door partnergeweld) die niet of slechts halfslachtig werden onderzocht.

De andere prijzen werden netjes verdeeld onder de belangrijkste kwaliteitskranten, met The New York Times op kop. De krant viel drie keer in de prijzen, waaronder twee keer met reportages (artikels en foto's) over ebola in Afrika.

De prijs voor de onderzoeksjournalistiek ging gedeeld naar de redactie van de zakenkrant Wall Street Journal voor een reeks over patiëntengegevens bij ziekteverzekeringen en aan Eric Lipton van de NYT voor een artikel over de macht van de lobby's in het federale Congres.

Ook persbureau Bloomberg viel - voor het eerst - in de prijzen, met een analytisch stuk van journalist Zachary Mider over hoe moeilijk het voor de Amerikaanse wetgever(s) is om te verhinderen dat de grote bedrijven hun belastingplicht ontduiken.

Ook historische roman over WO II bekroond

De Pulitzers werden dit jaar voor de 99e keer toegekend. De prijzen zijn verdeeld over 21 categorieën, waarvan er 14 voor journalistiek zijn voorbehouden.

Eén van de zeven andere bekroningen geldt fictie. Daar ging de prijs naar "All the lights we cannot see" van Anthony Doerr, een historische roman die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in Frankrijk afspeelt, met als protagoniste een blind meisje dat bij het verzet gaat.

In de categorie geschiedenis werd auteur David I. Kertzer bekroond voor "The Pope and Mussolini: the secret history of Pius XI and the rise of fascism in Europe". Algemene Non-fictie kende Elizabetk Kolbert als winnares. Met "The sixth extinction" ging zij na in welke mate het broeikaseffect het massale verdwijnen van dierensoorten veroorzaakt.

Meest gelezen