"Mediabeleid moet meer focussen op nieuwe media"

Media.21, de koepel van digitale media, eist dat de overheid meer rekening houdt met de onafhankelijke en digitale journalistiek in Belgiƫ. "De overheid pompt jaarlijks 400 miljoen euro in de grote commerciƫle mediabedrijven en houdt geen rekening met de kleine innovatieve nieuwsbedrijven", meldt Gie Goris van Media.21 in "De ochtend" op Radio 1.

Media.21 vraagt in een open brief meer steun voor onafhankelijke digitale nieuwssites in ons land. Media.21 verenigt de nieuwssites newsmonkey.be, express.be, apache.be, dewereldmorgen.be, doorbraak.be, MO*/MO.be, rekto:verso.be, zeronaut.be en stampmedia.be.

"Wij vragen dat het mediabeleid in Belgiƫ en Vlaanderen eerlijker gevoerd wordt en niet altijd ten voordele zou werken van de grote mediabedrijven. Er moet meer worden ingezet op innovatie en op de nieuwe spelers", aldus Gie Goris van Media.21. Goris is ook de hoofdredacteur van MO*/MO.be.

Goris verwijst naar de 400 miljoen euro mediasteun die volgens Media.21 bijna helemaal ten goede komt aan een paar grote mediaconcerns. "We willen niet dat die steun wordt afgenomen, maar we vragen dat iedereen die daar recht op heeft, van de mediasteun kan genieten", klinkt het.

"Wanneer apache.be een abonnement op de nieuwssite aanbiedt, dan wordt daar 21 procent btw op aangerekend.Ā Terwijl een digitaal abonnement van de grote kranten aan 0 procent btw wordt aangeboden. Dat zijn scheeftrekkingen van het systeem en die moeten worden rechtgetrokken."

Goris vraagt de overheid om toekomstgericht te denken, en de toekomst, dat zijn de digitale media. "Er is niet alleen technologische innovatie nodig, er is ook extra aandacht nodig voor journalistieke innovatie. We vragen een verdriedubbeling van de middelen voor het Fonds Pascal Decroos.Ā Op die manier kunnen alle media gebruikmaken van de steun voor kwalitatieve journalistiek", zegt Goris.

Naast gelijkschakeling van de btw en meer distributiesteun voor digitale media vraagt Media.21 ook meer aandacht voor de nieuwe media. "In plaats van Kranten In De Klas te steunen, kan dat Nieuws In De Klas worden, waar niet enkel aandacht is voor nieuws uit de papieren krant, maar ook voor het nieuws van de nieuwssites. We vragen de VRT ook om het krantenoverzicht uit te breiden naar het nieuwsoverzicht van kranten en sites", besluit Goris.

Meest gelezen