Facebook slaat geweld, haat en terreur in de ban

Boodschappen of pagina's die geweld of haat in de hand werken of terreur verheerlijken, zijn voortaan expliciet taboe op Facebook. Dat blijkt uit een resem nieuwe richtlijnen die de sociaalnetwerksite online heeft geplaatst. Ook pestgedrag en naaktfoto's kunnen niet door de beugel.
AP2010

Met de nieuwe richtlijnen wil Facebook de puntjes op de i zetten over wat wel en niet is toegestaan. De sociaalnetwerksite doet dat naar eigen zeggen omdat tal van gebruikers hierom hebben gevraagd.

"Veiligheid is voor Facebook het allerbelangrijkste", schrijft Facebook. "Indien we merken dat er een wezenlijk risico bestaat voor fysiek geweld of de openbare veiligheid rechtstreeks in gevaar komt, zullen wij de inhoud verwijderen en eventueel de autoriteiten op de hoogte brengen."

"Je mag geen geloofwaardige bedreigingen uiten tegen anderen of afspraken maken voor geweldpleging in de echte wereld", leest het verder. "Organisaties die bekend staan voor hun terroristische of gewelddadige criminele activiteiten mogen niet aanwezig zijn op Facebook. Daarnaast is het ook verboden om activiteiten te promoten, plannen of vieren die ertoe zouden kunnen leiden dat anderen financiële schade lijden, waaronder diefstal en vandalisme."

Borstvoeding

Ook op vlak van pestgedrag is Facebook duidelijk: "Facebook tolereert het pesten en lastigvallen van gebruikers onder geen enkel beding". Wie andere gebruikers virtueel lastigvalt, mag zich aan een sanctie verwachten. Opvallend: ook herhaaldelijk en ongewild vriendschapsverzoeken of berichten sturen valt onder de noemer lastigvallen.

Naaktfoto's blijven dan weer in een sfeer van ambiguïteit steken. "Facebook heeft een strikt beleid tegen het delen van pornografisch materiaal en expliciete seksuele inhoud waarin een minderjarige is vertegenwoordigd."

Tegelijk staat de deur voor artistiek naakt of foto's van vrouwen die een kind de borst geven, nog steeds open: "We streven ernaar de rechten te respecteren van personen die inhoud van persoonlijk belang wensen te delen, of het nu gaat om foto's van een beeldhouwwerk zoals David van Michelangelo of familiefoto's van een kind dat borstvoeding krijgt".

Meest gelezen