Internetpionier waarschuwt voor "digitale middeleeuwen"

Alle foto's, documenten en andere bestanden die we vandaag digitaal opslaan, dreigen op lange termijn verloren te gaan omdat de technologie van de toekomst ze niet zal kunnen ontcijferen of lezen. Dat zegt Vint Cerf, een van de "vaders van het internet". Hij pleit daarom voor de aanleg van een "digitaal museum".
2014 Getty Images

De 21e eeuw is de digitale eeuw. Steeds meer documenten, bestanden en gegevens bestaan louter nog in digitale vorm en kennen geen fysieke pendant in de realiteit meer. Tegelijk evolueert de technologie razendsnel. Computers van gisteren zijn vandaag alweer verouderd. Ook de besturingssystemen en programma's volgen elkaar in sneltempo op.

Vint Cerf baart dit grote zorgen, zo vertelt hij aan de BBC. Vandaag is hij vicepresident bij mediagigant Google, maar ooit stond hij mee aan de wieg van het internet. Hij waarschuwt dat alles wat we vandaag digitaal opslaan, op de lange termijn volkomen onleesbaar wordt omdat de technologie van de toekomst incompatibel wordt met de technologie die we nu gebruiken.

"We leggen gigantische digitale archieven aan, maar mogelijk weten we in de toekomst niet meer wat erin zit", zegt hij. Dit scenario omschrijft hij als "de digitale middeleeuwen", waarbij toekomstige generaties geen enkele bron van vandaag (kunnen) lezen of herkennen.

De oplossing ligt volgens Cerf in het aanleggen van een "digitaal museum". Dat moet een verzamelplaats worden met gedetailleerde informatie van elke mogelijke drager en elk mogelijk besturingssysteem of programma. Liefst wordt dit alles in een "cloud" opgeslagen, zodat de informatie de tand destijds kan doorstaan.

Meest gelezen