"Privacycommissie heeft al 163 klachten tegen Facebook ontvangen"

Al 163 Belgen hebben bij de Privacycommissie een klacht ingediend tegen de nieuwe, verregaande gebruikersvoorwaarden van Facebook die sinds vandaag van kracht zijn. Dat zegt staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein (Open VLD). "Het is duidelijk dat sommige voorwaarden tegen de Belgische privacywetgeving indruisen."

Ze hebben veel ophef en protest veroorzaakt, maar sinds vandaag zijn ze dan toch van kracht: de nieuwe gebruikersvoorwaarden van Facebook. De sociaalnetwerksite volgt nu de volledige handel en wandel van alle gebruikers. Via locatievoorzieningen op smartphones weet Facebook precies wie welke fitness of supermarkt bezoekt en wie in welke horecazaak of winkel halt houdt.

Sterker nog: ook wie geen Facebookprofiel heeft, komt nu in het vizier van Facebookbaas Mark Zuckerberg en de zijnen. Een website bezoeken die banden heeft met de sociaalnetwerksite volstaat om Facebook toegang tot bepaalde gegevens te geven.

Op zich is dit alles niet nieuw: technologisch konden de praktijken al lang plaatsvinden, sinds vandaag staan ze ook as such in de gebruikersvoorwaarden vermeld.

"Nieuwe voorwaarden in strijd met privacywetgeving"

Niet iedereen is even opgezet met deze manier van werken. Aan de collega's van "Het Journaal" vertelt staatssecretaris Bart Tommelein vanavond dat al 163 Belgen een klacht bij de privacycommissie hebben ingediend. "Sommige van de nieuwe gebruikersvoorwaarden zijn wel degelijk in strijd met de Belgische privacywetgeving", voegt hij eraan toe.

"De Privacycommissie heeft Facebook in een brief om uitleg gevraagd. Indien nodig zullen we gerechtelijke stappen ondernemen. België zal dit niet alleen doen, maar in samenwerking met andere Europese landen. We zijn overtuigd dat we op die manier meer kans maken om onze slag thuis te halen. Op dit moment strijden alle landen afzonderlijk tegen grote bedrijven als Facebook en Google. Dat is een gevecht van David tegen Goliath."

Tommelein herhaalt tot slot de Belgische vraag een Europese privacywaakhond op te richten. Naar eigen zeggen zijn steeds meer Europese landen gewonnen voor het idee van zo'n Europese autoriteit.

Meest gelezen