Wordt "The heavy water war" het nieuwe "Borgen"?

De Noorse openbare omroep zendt een nieuwe tv-serie uit van Noorse makelij: "The heavy water war". Meer dan één op de vier Noren keek naar de eerste aflevering vorige zondag. Nog vóór de reeks werd gelanceerd, was ze al doorverkocht aan 15 buitenlandse zenders. Elisabeth Lannoo over het succesverhaal van de Scandinavische series.

Na het succes van Scandinavische series als "The killing", "Borgen" en "The bridge" wordt er reikhalzend uitgekeken naar een aantal nieuwe Scandinavische series, zowel in de regio zelf als ver daarbuiten.

Strijd om zwaar water

De nieuwe Noorse serie "The heavy water war" brengt een stukje Noorse oorlogsgeschiedenis: het verhaal van de kunstmestfabriek in het bergdorpje Rjukan. De fabriek was de eerste en de enige in de wereld die zwaar water (deuteroxide) produceerde bij het begin van de Tweede Wereldoorlog. Dat wekte interesse op in nazi-Duitsland. Duitse wetenschappers hadden immers ontdekt dat ze met zwaar water en uranium krachtige explosieven konden maken. Onder de Duitse bezetting wordt de productie sterk opgevoerd, maar de geallieerden krijgen weet van de Duitse experimenten en saboteren de fabriek.

Morele dilemma’s

De serie heeft twee hoofdpersonen: een Noorse en een Duitse wetenschapper, die allebei op de hoogte zijn van de mogelijkheden van zwaar water. De eerste, professor Tronstad, werkte in de Hydrofabriek, maar vlucht naar Schotland om van daaruit de sabotageactie voor te bereiden. De Duitse Nobelprijswinnaar Heisenberg wordt door de nazi’s onder druk gezet om mee te werken aan hun kernprogramma.

Net zoals in vele andere Scandinavische series zijn er geen uitgesproken helden en slechteriken. De werkelijkheid is grijs. De morele dilemma’s tijdens een oorlog worden mooi uitgewerkt: gaat wetenschap voor op oorlog, of is de vijand bestrijden belangrijker dan de wetenschap? Is het verantwoord om soldaten een gewisse dood in te sturen in de winterse Noorse bergen? En mag een bedrijf zaken doen met de Duitsers?

Hollywood te snel af

Ook Hollywood was geïnteresseerd in het verhaal. Het is een van de meest succesvolle sabotageverhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Maar de Noorse regisseur John M Jacobsen was ze te snel af en leverde een peperdure productie af, prijskaartje 8,7 miljoen euro, met acteurs uit vier landen: Noorwegen, Groot-Brittannië, Duitsland en Denemarken. De twee hoofdpersonages worden gespeeld door de Noor Espen Klouman-Høiner en de Duitser Christophe Bach.

Naast knappe acteerprestaties en een spannend verhaal toont de serie ook adembenemend mooie Noorse winterlandschappen. De regio Telemark hoopt alvast extra toeristen te trekken met de serie. Nog vóór de reeks werd gelanceerd, was "The heavy water war" al doorverkocht aan 15 buitenlandse tv-zenders.

Meer Scandinavische krimi

Dat is klein bier in vergelijking met de populaire Deense en Zweedse series. Het vorige seizoen van de Deens-Zweedse detective "The bridge" was bijvoorbeeld aan meer dan 130 landen doorverkocht. Vorige herfst is er een derde seizoen van de populaire serie opgenomen in Kopenhagen - te zien vanaf najaar 2015. Verder komt er ook een tweede seizoen aan van het Deense familiedrama "The legacy", over de erfgenamen van een kunstenares, nu al te zien in Scandinavië.

Liefhebbers van Scandinavische misdaadseries kunnen ook uitkijken naar het Noorse "Eyewitness", over twee jongens van 15 die getuige zijn van een moordpartij in het bos en die schrik hebben om zelf ontdekt te worden, ook een productie van de Noorse openbare omroep NRK.

Engelse en Amerikaanse interesse

Britse en Amerikaanse producers proberen een graantje mee te pikken van de populariteit van Scandinavische verhalen. Sky-TV lanceert binnenkort een nieuwe misdaadserie "Fortitude", die zich afspeelt bij de poolcirkel, op het Noorse eiland Spitsbergen. Sophie Gråbøl, de detective met de gebreide truien uit "The killing", speelt een van de hoofdpersonages. BBC heeft dan weer een laatste serie van "Wallander" opgenomen in Kopenhagen, met acteur Kenneth Branagh.

Tot slot zit er ook een Amerikaanse verfilming aan te komen van het boek "De sneeuwman" van de populaire, Noorse misdaadauteur Jo Nesbø. De film zal echter worden geregisseerd door de succesvolle Zweedse regisseur Tomas Alfredson. Zo blijft het toch lekker Scandinavisch.

Meest gelezen