Ketnet brengt fictiereeks over Eerste Wereldoorlog

Naar aanleiding van de herdenking van honderd jaar Eerste Wereldoorlog zendt Ketnet voor het eerst een fictiereeks uit over de Grote Oorlog. "Kleine handen in een grote oorlog" is een internationale co-productie. Elke aflevering van de achtdelige reeks speelt zich af in een ander land. De serie start op zondag 21 september.

"Het is belangrijk dat kinderen zich bewust zijn van oorlog, en dat ze er op de juiste manier over geïnformeerd worden, in een aangepaste vorm, stijl en toon. Zodat ook zij beseffen wat oorlog met mensen – ook kinderen – doet en hoe belangrijk het is geweld en oorlog te voorkomen", klinkt het bij Ketnet.

"Kleine handen in een grote oorlog" bestaat uit acht afleveringen van 25 minuten. Elke aflevering speelt zich af in een ander land. In de aflevering die zich in ons land afspeelt, wordt een Belgisch meisje er door de Duitsers van beschuldigd maïs te hebben gestolen. Behalve een andere locatie en een nieuw hoofdpersonage gaat iedere aflevering over een ander thema, zoals de ontwikkeling van de medische zorg of de emancipatie van vrouwen.

De makers van de reeks brengen de oorlog tot leven door een combinatie van authentieke kinderdagboeken, gedichten en brieven, archiefmateriaal, speelgoedmaquettes, animaties en een commentaarstem.

Expert en wrappers zorgen voor uitleg

Om de Eerste Wereldoorlog en de serie voor de kijkers nog begrijpelijker te maken, nodigen Ketnetwrappers Charlotte en Sander elke week Miguel Bouttry uit, een toeristische gids die goed vertrouwd is met de loopgraven van de Westhoek. Hij geeft voor en na de aflevering toelichting bij het verhaal en het thema dat erin behandeld wordt. In de studio zijn ook telkens enkele jongeren aanwezig.

Daarnaast biedt ketnet.be vanaf zondag 21 september ook een overzichtspagina rond "Kleine handen in een grote oorlog". Ook daar geeft Miguel uitleg over de verhalen en thema's uit de reeks. Op de website kunnen kinderen ook zelf in de huid van een soldaat kruipen, aan de hand van hun persoonlijke gegevens.

Meest gelezen