Google zet "vergeet-mij-formulier" online

Google heeft een formulier online gezet waarmee EU-inwoners kunnen vragen om bepaalde zoekresultaten te verwijderen. De internetgigant komt zo tegemoet aan de uitspraak van het Europees Hof van Justitie eerder deze maand.

Het "vergeet-mij-formulier" van Google vindt u hier. Wie een link wil laten verwijderen, moet via het formulier uitleggen waarom de bewuste pagina informatie bevat die "ontoereikend, irrelevant of buiten proportie" is. Google verwoordt het zo: "Om hiervoor in aanmerking te komen, moeten die resultaten ontoereikend, irrelevant of niet langer relevant, of buitensporig zijn ten aanzien van de doeleinden waarvoor ze zijn verwerkt."

Het is verplicht om een kopie van uw identiteitskaart mee te sturen. Dat moet vermijden dat mensen zich als iemand anders voordoen. Als een aanvraag wordt goedgekeurd, zal Google de pagina uit de zoekresultaten halen en een melding tonen dat de zoekopdracht door Google op verzoek is verwijderd, zoals dat nu ook gebeurt bij pagina's die weggehaald zijn omdat ze de auteursrechten schenden.

"We zullen elke individuele aanvraag evalueren en proberen om een evenwicht te vinden tussen de privacy van een persoon en het recht van het publiek om informatie te vinden en te distribueren", luidt het. Google zal dus niet zomaar op aanvraag alles verwijderen. Als het zoekresultaten weigert weg te halen die voldoen aan de erg brede criteria die het Europees Hof heeft opgesteld, riskeert het bedrijf wel rechtszaken en boetes.

Google laat ook weten dat het een comité heeft samengesteld van topmensen van het bedrijf en externe experts om een langetermijnoplossing te vinden voor het probleem.

Sinds de uitspraak van het Europees Hof zou Google al duizenden aanvragen gekregen hebben om links te verwijderen. De internetgigant betreurt de Europese beslissing. Volgens topman Eric Schmidt legt het vonnis te veel de nadruk op het "recht om vergeten te worden" en wordt het "recht op weten" aan de kant geschoven.

Wat heeft het Europees Hof beslist?

De beslissing van het Europees Hof kwam er nadat een man uit Spanje naar de rechter was gestapt om twee webpagina's van een krant te laten verwijderen of te wijzigen en om ook de koppelingen van Google naar La Vanguardia te verwijderen of te maskeren uit de resultatenlijst. Op die pagina's werd de man genoemd in een zaak van terugvordering van socialezekerheidsschulden uit 1998 die al lang afgehandeld is.

Volgens het Hof van Justitie kan een zoekmachine als Google onder bepaalde voorwaarden verplicht worden koppelingen naar websites met persoonsgegevens te verwijderen uit de resultatenlijsten, zelfs wanneer de publicatie van die webpagina's op zich rechtmatig is. Dat omdat er zoiets bestaat als het recht op "vergeten". Iemand kan met andere woorden aan Google vragen om koppelingen in zoekresultaten te verwijderen als de informatie in strijd is met het recht op privacy.

Meest gelezen