Boekentoren staat een dag in het Google-logo

De Gentse Boekentoren staat een dag lang in het logo van zoekrobot Google. Het is vandaag exact 150 jaar geleden dat Henry Van de Velde, de ontwerper en architect van de universiteitsbibliotheek in Gent, in Antwerpen geboren werd.

Het logo van Google staat vandaag volledig in het teken van de Belgische architect en kunstschilder Henry Van de Velde. De Boekentoren staat op de plaats van de letter L. Van de Velde wordt gezien als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de art nouveau.

In 1933 kreeg hij de opdracht om de universiteitsbibliotheek (de Boekentoren) te ontwerpen. De bouwwerken startten in 1936, maar werden pas na WOII afgerond. Momenteel wordt het gebouw gerenoveerd. Van de Velde is ook de ontwerper van onder meer zijn huis Bloemenwerf in Ukkel, het Kröller-Müller Museum in Otterlo, het Nietzsche-archief in Weimar. Hij was ook esthetisch adviseur van de Belgische spoorwegen. Van de Velde stierf in 1957 in Zürich.

Google speelt met zijn logo wel vaker in op de actualiteit. Zo ruimden tijdens de Olympische Spelen letters plaats voor figuren die atleten in verschillende sporttakken voorstelden. Het aangepaste logo wordt een "doodle" genoemd. Google en de Gentse universiteitsbibliotheek werken sinds eind 2007 samen om op termijn 300.000 copyrightvrije boeken te digitaliseren en online aan te bieden.

Doodle is ontwerp van François Schuiten

De Belgische tekenaar François Schuiten (bekend van "De duistere steden") ontwierp de doodle  voor Google. In 2003 tekende hij ook al de Van de Velde-postzegelreeks.

Dit is zijn verklaring voor het ontwerp:

- De "G" staat voor de picturale en pointillistische periode van Van de Velde.
- De "O" staat voor zijn grafisch werk, de tekenaar van Arts and Crafts.
- De tweede "O" staat voor zijn ontwerpen voor meubilair en gebruiksvoorwerpen.
- De "G" staat voor de architect en zijn belangrijke concepten zoals voor de Théâtre des Champs Elysées in Parijs.
- De "L" staat voor de Boekentoren van de Universiteit Gent.
- Onderaan de L staan de artistieke ontwerpen voor de Belgische Spoorwegen (logo, inrichting treinstel, seinhuizen, kleuren voor de wagons).
- De "E" staat voor de poort naar een andere wereld.

De Van de Velde-doodle zal vandaag ook in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Nederland te zien zijn op de website van Google.

Activiteiten om geboortedag te herdenken

Henry Van de Velde wordt dit jaar her en der herdacht. Zo opent er op 13 september in het Jubelparkmuseum een overzichtstentoonstelling met als titel "Henry van de Velde - Passie Functie Schoonheid", met onder meer het bureau dat hij in 1934-1935 voor koning Leopold III maakte.

Alle evenementen staan op de website van het Vlaams Architectuurinstituut.

Meest gelezen