Brugge krijgt bezoek van Unesco-controleurs

De VN-organisatie Unesco stuurt deze week 3 medewerkers naar Brugge om te controleren of de stad nog wel de naam "werelderfgoedstad" verdient. Brugge staat op de lijst sinds 2000.

Unesco had een brief gekregen van de Marcus Gerardstichting uit Brugge waarin de organisatie protesteert tegen enkele nieuwbouwprojecten in de stad. Het gaat onder andere om het nieuwe hotel Casselbergh in de Hoogstraat  en om de plannen voor het historisch museum op Oud Sint-Jan. Die plannen zijn inmiddels wel al afgevoerd omdat Unesco niet echt happig was op een nieuwbouwcomplex bij het museum.

Het Grand Hotel Casselbergh is gevestigd in de historische panden Casselbergh, Zeven Torens en 't Fransch Schildt. De gebouwen waren verkrot en zijn gerestaureerd, maar aan de achterkant is wel een opvallende nieuwbouw geplaatst. Dit tegen de zin van enkele historische organisatie van de stad zoals de Marcus Gerardstichting. 

De Unesco-medewerkers zullen van dinsdag tot donderdag hun inspecties in de stad uitvoeren en met de briefschrijvers en de stad Brugge praten. De Brugse schepen van Ruimtelijke Ordening Mercedes van Volcem (Open VLD) wil van de gelegenheid gebruik maken om met de medewerkers te debatteren over hoe "de gebouwen aangepast mogen worden aan de noden van de 21e eeuw".

"We zitten met de uitzonderlijke situatie dat de hele binnenstad werelderfgoed is, maar er wonen hier wel 20.000 mensen," zegt Van Volcem. "Moeten we elk pand bewaren en Brugge onder een soort glazen koepel zetten of is er nog plaats voor nieuwe gebouwen? De titel van werelderfgoedstad is heel belangrijk voor Brugge, vooral voor de toeristische sector, maar de titel mag ons niet verlammen. Ik wil niet gegijzeld worden door die status", aldus Van Volcem. Unesco zou zeggenschap willen over alle nieuwbouwprojecten in de historische binnenstad.

Meest gelezen