Oudste bekende foto van een Amerikaanse president uit 1843 onder de hamer

Bij Sotheby's in New York gaat begin oktober een foto van John Quincy Adams uit maart 1843 onder de hamer. Voor zover bekend gaat het om het oudste nog bestaande portret van een Amerikaanse president.

Een oude man in een houten leunstoel met de handen ineen gevouwen en de benen gekruist: dat is te zien op een oude foto die op 5 oktober bij veilinghuis Sotheby's in New York onder de hamer gaat. Het kiekje brengt mogelijk 250.000 dollar (ruim 212.000 euro) op, want het gaat voor zover bekend om het oudste nog bestaande portret van een Amerikaanse president.

De foto is in maart 1843 gemaakt en toont John Quincy Adams, de zesde president van de VS die van 1825 tot 1829 de plak zwaaide in het Witte Huis. Op het moment van de opname was hij 76 en volksvertegenwoordiger in het Huis van Afgevaardigden voor de staat Massachusetts.

Adams liet de foto maken in de studio van Philip Haas in Washington D.C.. Het gaat om een zogenoemde daguerrotype, een vroege fotografische methode waarbij het beeld rechtstreeks op een lichtgevoelige koperen plaat terechtkomt. Elke daguerrotype is hierdoor uniek.

Horace Everett

Alles samen poseerde Adams voor 6 daguerrotypes tijdens 2 bezoekjes aan Haas. Een exemplaar deed hij cadeau aan zijn vriend en collega volksvertegenwoordiger Horace Everett. Het is die foto die nu onder de hamer gaat. Ze is generaties lang in de familie van Everett gebleven zonder dat iemand besefte wie de man in het plaatje was. Pas recent is het beeld boven water gekomen.

Adams vermeldde de opnames in zijn dagboek. "De operatie duurt een halve minuut", schreef hij. "Maar het proces gaat mijn verstand volkomen te boven."

De foto van Adams is dan wel de oudste nog bestaande van een Amerikaanse president, het is niet het oudste fotografische beeld van een Amerikaanse president. Die eer gaat naar William Henry Harrison. De negende president van de VS liet zich begin 1841 fotograferen, maar die foto is verloren gegaan. Wel bestaat een kopie uit 1850.

Meest gelezen