De 5 boeken die het leven van Michiel Hendryckx hebben veranderd

Zondag, rustdag. Een ideaal moment om u met een uitstekend boek in de zetel te nestelen. Daarom polsen we iedere zevende dag van de week naar het favoriete leesvoer van een bekend gezicht. Vandaag vertelt fotograaf Michiel Hendryckx over zijn 5 lievelingsboeken.

1. "Mijn laatste snik" (Luis Buñuel)

Deze openhartige autobiografie van de Spaans-Mexicaanse surrealist Luis Buñuel (1900-1983) geeft tegelijk een inkijk in de levens van de jonge Salvador Dali en de vermoorde Spaanse dichter Federico García Lorca. Van de mooiste bladzijden over het ouder worden. Een boek dat ik altijd bij de hand heb. Reeds meer dan twintig jaar.

 

2. "De ontdekking van Frankrijk" (Graham Robb)

Dit boek is een meeslepend verslag over de vorming van Frankrijk tot het land dat we nu kennen. De geschiedenis wordt verteld aan de hand van de levens van doodgewone mensen. In zijn genre is het de top. Het heeft een perfecte toon die alleen Britten kunnen aanslaan. Voor mij is dit het beste boek dat ooit over het mooiste land ter wereld is geschreven.

 

3. "Kaas" (Willem Elsschot)

Ik had net net zo goed voor het verzamelde werk van Elsschot kunnen kiezen. Zijn belang is niet te overschatten. Op zijn eentje heeft hij het Nederlands herontdekt. Het is de beste schrijver van ons taalgebied. Lezen en herlezen. Er staat geen maat op. Ik heb "Kaas" leren kennen tijdens mijn humaniora als "cursorische lectuur" zoals dat toen heette. Een boek dat een dergelijke pietepeuterige vivisectie overleeft, kan alleen maar een meesterwerk zijn.

4. "Spel en tijdverdrijf" (James Salter)

Ook hier had alles van deze Amerikaanse auteur kunnen staan. Het is een schitterende stylist. Ik kies voor "Spel en tijdverdrijf" omdat het mijn kennismaking met de schrijver was. Het is een gewaagde, sterk erotische roman die zich net als veel van zijn boeken (gedeeltelijk) in Frankrijk speelt. Het schetst een impressionistisch beeld van de naoorlogse Franse provincie. Seks, melancholie, snelle auto's en Frankrijk door de ogen van één van de beste Amerikaanse schrijvers, kan het beter?

5. "Twee ezels" (Michiel Hendryckx)

Deze keuze is geen hoogheidswaan of zelfoverschatting. Als voor mij een boek van belang is, dan is het wel dit. Het vrolijk mijmerende verslag van mijn voetreis van Gent naar de Olympos in Griekenland in 1990 heeft mijn leven meer dan getekend. Door dat boekje (zeven drukken) heb ik kansen gekregen die ik anders nooit had gehad. Ik heb het vorig jaar toevallig herlezen. Tot mijn opluchting vond ik er weinig stof op.

Meest gelezen