Wim Vandekeybus toont creatief proces in fotoboek Auteur: Ludwig De Wolf

di 06/12/2016 - 09:28 Ludwig De Wolf De choreograaf en danser Wim Vandekeybus (53) heeft een boek samengesteld waarin hij terugblikt op zijn carrière van de voorbije dertig jaar. "Het is opmerkelijk dat je merkt dat ik de voorbije decennia dikwijls hetzelfde vertel, maar dan steeds op een andere manier", aldus Vandekeybus in "De ochtend" op Radio 1.

De veel gelauwerde Belgische choreograaf en danser Wim Vandekeybus stelt vanavond zijn eerste boek "The rage of staging" voor in de KVS in Brussel.

"Het is een visueel boek geworden met meer dan 400 foto's. In totaal heb ik ongeveer 80.000 foto's gezien van de voorbije dertig jaar. Ik heb gemerkt dat ik dikwijls hetzelfde zeg op het podium, maar dan steeds op een andere manier", aldus Vandekeybus.

De choreograaf heeft het boek thematisch opgedeeld met aandacht voor onder meer chaos, kind, instinct, dood en verbeelding. "Het is een echt werkboek geworden met notities en tekeningen van dansers, partituren, teksten en partituren."

"Beelden spreken voor zich"

Volgens Wim Vandekeybus is "The rage of staging" een toegankelijk boek geworden voor iedereen en niet enkel voor professionals. "De beelden spreken vaak voor zich. Ik onthul in het boek hoe ik tot een voorstelling kom."

"Er gebeurt wel iets met je tijdens het samenstelling van zo een boek, omdat je gedwongen wordt om de dingen te ordenen."

Het boek "The rage of staging" is een uitgave van Lannoo en wordt vanavond voorgesteld in de KVS in Brussel. Vandekeybus werkt op dit ogenblik met zijn dansgezelschap Ultima Vez aan de voorstelling "Mockumentary of a contemporary saviour". De dansvoorstelling gaat in april 2017 in première in de KVS.