Meinderts en Crowther gelauwerd met Boekenleeuw en -pauw Auteur: Ludwig De Wolf

zo 06/11/2016 - 17:31 Ludwig De Wolf Op de Boekenbeurs in Antwerpen zijn de Nederlandse kinderboekenschrijver Koos Meinderts en de Belgische illustratrice en schrijfster Kitty Crowther gelauwerd. Ze werden bekroond met respectievelijk de Boekenleeuw en de Boekenpauw, de prijzen voor het beste en het mooist geïllustreerde kinderboek.

De Nederlandse schrijver Koos Meinderts (63) heeft met zijn jeugdboek "De zee zien" de Boekenleeuw voor het beste kinder- en jeugdboek gewonnen. Aan de onderscheiding is een geldbedrag van 2.500 euro verbonden.

© VRT

"Hoewel de jury altijd hoort te zeggen dat de keuze erg lastig was, was de winnaar duidelijk en onomstreden. Wie zonder veel opsmuk een verhaal kan schrijven dat de lezer bij de strot grijpt en nog lang nazindert, verdient de Boekenleeuw", motiveert de vakjury.

Koos Meinderts was samen met Catharina Valckx (Victor), Toon Tellegen (De tuin van de walvis) en Enne Koens (Hotel Bonbien) genomineerd voor de Boekenleeuw.

Kitty Crowther gelauwerd voor "Mama Medusa"

De Belgische kinderboekenschrijfster en illustratrice Kitty Crowther (46) is bekroond met de Boekenpauw voor de Nederlandstalige versie van haar boek "Mama Medusa".

"De winnaar van de Boekenpauw weet een uniek, licht bevreemdend samenspel van magie en realiteit te brengen, dat betovert en een bijna mythische sfeer creëert. "Mama Medusa" is een juweel", oordeelt de vakjury. Aan de Boekenpauw is net als aan de Boekenleeuw een geldbedrag van 2.500 euro verbonden.

Crowther is een veelvuldig gelauwerde Franstalige kinderboekenschrijfster. In 2010 won ze de Astrid Lindgrenprijs voor haar oeuvre. De Astrid Lindgrenprijs is de belangrijkste onderscheiding voor jeugdboeken en goed voor een geldbedrag van 450.000 euro.

VRT ???media.video.type.mz_vod???