De Rode Ridder zit vanaf volgend jaar op een motor

In een nieuwe stripreeks zit De Rode Ridder niet langer op een paard, maar op een motor. Standaard Uitgeverij laat talentvolle auteurs aan de slag gaan met hun strippersonages na het succes van "Amoras", een nevenreeks van Suske en Wiske. Dat kondigt Johan De Smedt van Standaard Uitgeverij vandaag aan in De Morgen.

The Wolfpack, een groep anonieme, maar bekende stripmakers, zal het erfgoed van de uitgeverij nieuw leven inblazen. Dat is het rechtstreekse gevolg van het commerciële succes van "Amoras" (foto in tekst), de nevenreeks van "Suske en Wiske" die zich afspeelt in het jaar 2047.

""Amoras" was nog maar het begin", zegt De Smedt, creative and concept developer van Standaard Uitgeverij, in de krant. "Kijk, het zou overdreven zijn gewag te maken van een tsunami, maar ik kan je wel verzekeren dat er een vloedgolf aankomt."

Het eerste personage dat aangepakt wordt, is De Rode Ridder. In de adaptatie van Stedho (de enige naam van een maker die voorlopig bekend is) zal De Rode Ridder zich in een hedendaagse context afspelen en zit de Ridder dus niet langer op een paard, maar op een motor. Eind 2017 verschijnt het eerste album in deze reeks.

Alle reeksen van Standaard Uitgeverij, net als hun individuele personages, worden bekeken op een manier die je best omschrijft als "achterstevoren", legt De Smedt uit. "De soms maffe ideeën waar we mee spelen ontstaan enkel als je op een nieuwe, zelfs rebelse manier naar de reeksen van je je jeugd kijkt." Standaard Uitgeverij zal talentvolle auteurs loslaten op de reeksen, namen worden voorlopig nog niet vrijgegeven, maar er is gekozen voor mensen met verschillende achtergronden.

Angst voor negatieve reacties?

"Amoras" kon in eerste instantie op weinig goedkeuring in het wereldje rekenen en mogelijk zal er ook smalend gereageerd worden op de Rode Ridder op een motor. Maar daar maalt De Smedt niet om.

"Willy Vandersteen heeft in zijn leven zo ontzettend veel veranderd in en aan zijn reeksen. Na zijn overlijden leek er een soort stop te staan op al zijn innovaties. Heel vreemd. Alsof enkel hij met zijn tijd mocht meegaan. Niets kon nog. Niets mocht nog. Iedereen is het er gelukkig over eens dat die attitude niet langer mag gelden. Laten we nu alsjeblief even weggaan van het conservatieve ideeëngoed en jonge stripmakers hun ding laten doen. Dit is geen bedreiging voor de originele reeks, het is een verbreding ervan."

Meest gelezen