Architecten vragen bijsturing archeologienota

De Vlaamse architectenorganisatie NAV vraagt aan Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) een "snelle evaluatie en bijsturing" van de archeologienota. Die vertraagt bouwprojecten met enkele maanden en doet de kosten oplopen, klinkt het.
imago/McPHOTO

Bouwheren zijn in Vlaanderen sinds juni verplicht om in bepaalde gevallen een archeologisch onderzoek te laten uitvoeren, om een zogenaamde archeologienota te krijgen. Die moeten ze hebben nog vóór ze aan de aanvraag voor een bouwvergunning kunnen beginnen. Het doel van de maatregel is om het archeologisch erfgoed te beschermen. "Maar de uitwerking ervan legt op een bouwproject een onhoudbaar geworden financiële en administratieve druk", vindt NAV.

Nadat de organisatie haar leden midden vorige week had opgeroepen om concrete cases te melden, kreeg ze op twee dagen tijd al ruim dertig klachten binnen. "Dat is een aanzienlijk aantal op korte tijd, dus we verwachten dat dat aantal nog snel zal oplopen", zegt directeur Kris Baetens.

Agentschap Onroerend Goed

De procedures zijn volgens de NAV in de eerste plaats duur: 2.500 tot 3.000 euro voor kleinere projecten en tot wel 15.000 voor grotere projecten. Daarnaast zijn ze ook te omslachtig, meent de NAV. De archeologienota moet worden opgesteld door erkende archeologen, die door een tekort overbevraagd zijn. Eens ze rond is, moet de nota dan nog worden goedgekeurd door het Agentschap Onroerend Erfgoed, dat nog eens 21 dagen heeft om te beslissen.

"We krijgen daar de laatste tijd veel klachten over van onze leden, meer dan over andere thema's", zegt Baetens. "We hebben nu om concrete cases gevraagd aan onze leden om een dossier te kunnen voorleggen aan minister-president Bourgeois. Op twee dagen tijd kregen we al dertig klachten binnen." In drie concrete dossiers werden projecten zelfs stopgezet omdat de vertragingen door de nota te hoog zouden oplopen, luidt het.

NAV vraagt dan ook dat de verschillende stappen van de procedure herzien en vergemakkelijkt worden en dat er onder meer een "light-versie" van de archeologienota komt. "We horen van verschillende architecten dat zo'n uitgebreid onderzoek vaak niet nodig is", zegt Baetens. "Een archeologienota telt nu vaak tientallen pagina's met onder meer een synthese van de bestaande geschiedschrijving over een bepaald perceel. Voor de NAV is dit niet opportuun", luidt het.

Meest gelezen