Zes Nederlanders maken kans op ECI Literatuurprijs Auteur: Kirsten Sokol

vr 16/09/2016 - 23:16 Kirsten Sokol Zes Nederlandse auteurs maken nog kans op de ECI Literatuurprijs. Juryvoorzitter Louise O. Fresco heeft de genomineerden op de shortlist bekendgemaakt tijdens het programma "Nieuwsuur". Geen enkele van de zes Vlaamse auteurs op de longlist heeft de ultieme selectie gehaald.

De opvallendste genomineerde is Nederlandse auteur Connie Palmen, die eerder de Libris Literatuurprijs won voor haar roman "Jij zegt het". De schrijfster krijgt concurrentie van één vrouw en vier mannen.

De jury had het naar eigen zeggen niet makkelijk om de longlist van 25 genomineerden te herleiden tot een shortlist van 6 kanshebbers. Juryvoorzitter Louise O. Fresco omschreef de longlist eerder al als "een rijke oogst met boeken die in thema’s wijd uiteen lopen en het experiment opzoeken in vorm en taal".

Opvallend: geen enkele genomineerde dit jaar behoort tot het non-fictiegenre, hoewel de onderscheiding gaat naar het beste Nederlandstalige literaire boek in fictie én non-fictie. Het wordt dit jaar ook geen strijd tussen de Lage Landen, aangezien alle genomineerden uit Nederland komen. Onder meer debutante Lize Spit, Elvis Peeters en Christophe Vekeman stonden nochtans op de longlist.

De voormalige AKO Literatuurprijs wordt op donderdag 10 november uitgereikt. Aan de prestigieuze onderscheiding is een geldprijs van 50.000 euro en een trofee verbonden. Vorig jaar won Jeroen Brouwers met "Het hout".

De zes genomineerden

  • Martin Michael Driessen - "Rivieren"
  • Arnon Grunberg - "Moedervlekken"
  • Bert Natter - "Goldberg"
  • Tonnus Oosterhoff - "Op de rok van het universum"
  • Connie Palmen -  "Jij zegt het"
  • Marja Pruis - "Zachte riten"

 


eerder verschenen: