Zonlicht vernielt voorwerpen in Museum of Natural History in Oxford University

Zonlicht dat door het glazen dak binnenkomt vernielt in het Museum of Natural History van Oxford University de tentoongestelde voorwerpen. Dat meldt BBC News. Sinds het glazen dak gerenoveerd is, komen er hoge concentraties ultraviolet licht binnen "die snel onherstelbare schade aanrichten".
Design Pics / Mark Thomas

De temperatuur in de ruimte is hierdoor in de zomer ook al opgelopen tot 44° Celsius. Er is een plan ingediend om een weerkaatsende film op het glazen dak te plaatsen om het probleem op te lossen. 

Het Victoriaanse dak uit 1859 werd in 2013 gerestaureerd nadat onderdelen beschadigd waren door regenwater en andere stukken vervaagd waren door het felle licht.

Het museum was 14 maanden gesloten om meer dan 8.500 glastegels apart te verwijderen en opnieuw te verzegelen, maar de bestaande UV-film die verkleurd geraakt was, werd verwijderd en nooit vervangen.

"Vernietigend effect op collecties"

Sindsdien hebben de verhoogde concentratie van ultraviolet licht, de hoge temperaturen en de lage vochtigheidsgraad in het gebouw volgens het museum "een vernietigend effect op de collecties". Het risico bestaat dat sommige stukken onomkeerbaar beschadigd raken.

Daarnaast is er volgens het museum ook "een gezondheids- en veiligheidsrisico voor jonge kinderen en ouderen omdat de temperaturen geregeld oplopen tot 44° Celsius".

Er is nu bij de Oxford City Council een plan ingediend om opnieuw een beschermende film over de glastegels te leggen om de concentraties (ultraviolet) licht die binnenkomen te verminderen. Daarnaast zou het museum ook een nieuw ventilatiesysteem willen aangezien alleen de film de temperaturen niet voldoende zal doen zakken.

In september wordt er een definitieve beslissing genomen over de plannen. De nieuwe renovatiewerken zouden in de zomer van 2017 afgerond moeten zijn.

Meest gelezen