Sandro Veronesi wint Europese Literatuurprijs met "Zeldzame aarden" Auteur: Ludwig De Wolf

wo 06/07/2016 - 23:01 Ludwig De Wolf De Italiaanse auteur Sandro Veronesi en zijn vertaler Rob Gerritsen zijn in de bloemen gezet voor "Zeldzame aarden". Het boek is onderscheiden met de Europese Literatuurprijs, een onderscheiding voor het beste boek uit Europa dat in het Nederlands is vertaald.

"Zeldzame aarden" is in Amsterdam gelauwerd met de Europese Literatuurprijs. De roman van Sandro Veronesi is in het Nederlands vertaald door Rob Gerritsen. Veronesi krijgt 10.000 euro, zijn vertaler 5.000 euro.

De jury van de onderscheiding prijst de geestige manier waarop Vernonesi het verhaal van Pietro Palladino vertelt. Palladino verliest in een tijdspanne van 24 uur volledig de grip op zijn leven.

De Europese Literatuurprijs is een initiatief van onder meer het Nederlands Letterenfonds. De prijs bekroont jaarlijks een Europees boek dat in het Nederlands is vertaald.

Rob Gerritsen heeft al negen boeken van de Italiaanse schrijver Sandro Veronesi vertaald in het Nederlands. Veronesi is een van de populairste schrijvers uit Italië. Hij debuteerde in 1988 en schreef intussen zestien romans. Zijn bekendste romans zijn "Kalme chaos" en "XY".