Gemengde gevoelens over adviezen cultuursubsidies

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) moet in juni de knoop doorhakken over de toewijzing van de werkingsmiddelen voor de verschillende Vlaamse kunstenorganisaties. Er wordt met gemengde gevoelens gereageerd op de adviezen van het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media. Niet alleen de organisaties die uit de boot vallen, maar ook grote spelers als Rosas en NTGent vinden dat ze te weinig werkingsmiddelen zullen krijgen de komende vijf jaar.

De reactie van Clubcircuit, de vereniging van Vlaamse onafhankelijk muziekclubs en concertorganisatoren vat de teneur van de reactie in heel de culturele wereld op de bekendmaking van het definitieve advies voor de toekenning van subsidies voor 2017-2021 goed samen.

Enerzijds is er tevredenheid omdat er voor een aantal muziekclubs een (relatieve) inhaalbeweging is ingezet met een verruiming van het budget. "Tegelijk stellen we vast dat een aantal clubs negatief is beoordeeld en hun subsidies naar 0 euro is teruggeschroefd", meldt Marc Steens van Clubcircuit.

"We hopen dat de minister niet alleen de sterke beoordelingen behoudt, maar ook de waarde van de andere clubs correct weet in te schatten en hierbij oog heeft voor de financiële realiteit waarin een aantal clubs dreigen terecht te komen, met in het extreemste geval sluiting."

Daarnaast is het ook de vraag of de geadviseerde betoelagingen ook kunnen worden goedgekeurd door minister van Cultuur Sven Gatz. Er werden adviezen uitgebracht voor net geen 106 miljoen euro per kalenderjaar, maar er is slechts 86 miljoen euro beschikbaar.

Grote cultuurhuizen voelen zich bedreigd

Ook grote cultuurhuizen die een relatief hoge betoelaging goedgekeurd hebben gekregen, hebben ontevreden gereageerd. Organisaties als Rosas, de KVS en NTGent kregen minder werkingsmiddelen toegewezen dan gevraagd in het definitief advies van het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media.

De kunstenorganisatie Jeugd en Muziek stelt dat de vereniging na 75 jaar dreigt te verdwijnen als de minister het advies volgt. "Jeugd en Muziek is een van de drie organisaties waarvoor het definitieve advies dieper snijdt dan het voorlopige, positieve advies. Nul euro. Voor onze organisatie komt dat hard aan", zegt voorzitter Davy De Laeter.

"Minister Gatz moet guts tonen"

De Vlaamse oppositiepartij Groen stelt het in een persmededeling op scherp. "Minister Gatz moet guts tonen en bewijzen wat hij waard is als minister van Cultuur", aldus Bart Caron van Groen.

De partij wil dat minister Gatz op zoek gaat naar 20 miljoen extra én met dat budget tegemoetkomt aan de grootste verzuchtingen van de spelers op de cultuurmarkt. "Deze regering van N-VA, CD&V en Open VLD wordt de hakbijl voor de cultuursector", klinkt het.

"Cultuurpopulisme"

Meerderheidspartij N-VA noemt de reactie van Groen "cultuurpopulisme". ""Gooi er nog wat geld bovenop en iedereen is content" is niet de sector ernstig nemen. Het biedt geen duurzaam kader voor de kunstensector in Vlaanderen", zegt Kamerlid Marius Meremans. "We moeten kiezen op basis van kwaliteit, impact en bereik op Vlaams en internationaal niveau. Dat is geen gemakkelijke boodschap, maar staat reeds vermeld in de Visienota kunsten van de minister."

"Er komt dus geen kaalslag. Rijkdom van diverse disciplines moet behouden blijven, maar dat betekent niet dat elke organisatie die niet goed beoordeeld wordt aan boord kan blijven. Gatz moet deze keuzes maken, maar steeds in het licht van een duurzaam kunstenlandschap."

Meest gelezen