Cultuurprijs Cultureel Ondernemen voor oprichter Voetvolk Auteur: Ludwig De Wolf

ma 21/03/2016 - 12:15 Ludwig De Wolf Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) heeft de Vlaamse Cultuurprijs voor Cultureel Ondernemerschap uitgereikt aan Maarten Van Cauwenberghe. De jury looft de mede-oprichter van Voetvolk als rolmodel voor jonge kunstenorganisaties.

Componist en muzikant Maarten Van Cauwenberghe heeft de Vlaamse Cultuurprijs voor Cultureel Ondernemerschap in ontvangst genomen. Van Cauwenberghe begon zijn artistieke carrière onder de vleugels van Jan Fabre.

Bij het gezelschap van Jan Fabre leerde hij danseres Lisbeth Gruwez kennen. Tien jaar geleden richtten ze samen het gezelschap Voetvolk op. Met Voetvolk heeft hij intussen verschillende internationaal gelauwerde producties gemaakt.

Voetvolk maakt op regelmatige basis nieuwe voorstellingen die uitgebreid op tournee gaan. Oudere producties blijven op de agenda staan. In 2015 speelde Voetvolk 76 shows. Deze zomer brengt het gezelschap op het Festival van Avignon de première van de nieuwe creatie "We're pretty fuckin' far from okay".

Voetvolk is rolmodel voor andere organisaties

"Uitgroeien tot een groot gezelschap lijkt voor deze generatie onmogelijk, maar daar weet Van Cauwenberghe creatief mee om te springen. Als veelzijdige kunstenaar zet hij veel talenten naast mekaar in en bulkt hij van ondernemingszin en ondernemerschap in een kleine structuur. Naast subsidies is hij altijd op zoek naar eigen middelen", motiveert de jury van de Vlaamse Cultuurprijs voor Cultureel Ondernemen.

Minister van Cultuur Sven Gatz spaarde de lof voor de culturele ondernemer niet. "Ik wil graag dit soort ondernemerschap in de kunstwereld daadwerkelijk aanmoedigen. Van Cauwenberghe kan heel wat inspiratie geven aan andere organisatie", aldus de minister.

Aan de Cultuurprijs voor Cultureel Ondernemen is een geldbedrag van 10.000 euro verbonden. De laureaat krijgt ook het bronzen beeldje "La ultima isla" van Philip Aguirre.