Vernieuwende kijk op Pieter Bruegel de Oude in KMSK in Brussel

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel pakken uit met een vernieuwend project rond het werk van schilder Pieter Bruegel de Oude "Bruegel/Unseen masterpieces". Werken van de oude meester zullen, dankzij een samenwerking met verschillende internationale musea en het Google Cultural Institute, in ultrahoge resolutie aan het publiek getoond worden, zowel online als in het museum.
Fragment uit de Bruegel Box.

Het project is een voorloper van het Bruegel Huis dat in 2019 (de 450e verjaardag van zijn dood) zijn deuren zal openen in het centrum van Brussel. In het kader hiervan riep het museum de expertise van Google in om digitale oplossingen te bedenken om zijn werk aan zoveel mogelijk mensen te kunnen tonen. De ongeveer 40 werken van Bruegel de Oude die nog bestaan, hangen in musea verspreid over de hele wereld. De fragiliteit van de werken maakt het uitlenen en verplaatsen ervan immers steeds moeilijker.

Uit deze denkoefening is het project "Bruegel/Unseen masterpieces" gegroeid. Google is al partner van het museum sinds 2011 en heeft "De val der opstandige engelen" (1562) al gedigitaliseerd in ultrahoge gigapixelresolutie. Alle werken van Bruegel die in het bezit zijn van het museum zijn intussen gedigitaliseerd met behulp van de gigapixeltechnologie.

Twaalf werken uit de meest prestigieuze musea ter wereld zullen online te zien zijn tot in details die onzichtbaar zijn voor het blote oog. In de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten zijn deze multimediatentoonstellingen ook te zien op 9 interactieve terminals die speciaal voor dit project werden ontwikkeld.

Acht musea werkten mee aan deze eerste fase van het project en stelden afbeeldingen en gespecialiseerde kennis ter beschikking: KMSK (Brussel), The Frick Collection (New York), Gemäldegalerie, Staatliche Museen zu Berlin, The Metropolitan Museum of Art (New York), Museum Boijmans van Beuningen (Rotterdam), Museum voor Schone Kunsten (Boedapest), Royal Collection Trust (Londen), Statens Museum for Kunst (Kopenhagen).

Bruegel Box: stap in de wereld van de meester

In het museum zelf komt er ook een Bruegel Box, een project waarbij verschillende werken tot in het detail geprojecteerd wordt op drie wanden van een ruimte (van vloer tot plafond) in het museum zodat de bezoeker helemaal ondergedompeld wordt in alle details van het werk. In maart zijn drie werken te zien in de Bruegel Box: "De val der opstandige engelen" (1562, het origineel -foto hieronder- hangt in Brussel en dat kan de bezoeker bekijken naast de digitale presentatie, simulatie hieronder), "De prediking van Johannes de Doper" (1566, hangt in Boedapest) en "Spreekwoorden" (1559, hangt in Berlijn).

"De val der opstandige engelen" zal ook via de Google Cardboard Virtual Reality Viewer (herinner u de viewmaster vroeger) te ontdekken zijn. Detail per detail komt het werk met behulp van een smartphone in een 360°-ervaring tot leven voor je ogen. Deze ervaring zal ook in het Nederlands, het Frans en het Engels beschikbaar zijn voor iedereen via het YouTube-kanaal en de mobiele app van het museum (zie video hieronder).

"Dankzij de technologie ontstaat er een nieuwe dialoog tussen bezoekers en schilderijen in het museum", zegt Michel Draguet, directeur-generaal van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten. "Door de interactie tussen schermen en de schilderijen kan iedereen virtueel in de kunstwerken stappen om nieuwe verhalen over het werk te ontdekken die tot nu nog niet bekend waren bij het grote publiek."

Lees en bekijk meer op Canvas.be.

Wie is Pieter Bruegel de Oude?

Pieter Bruegel de Oude (geboren rond 1527-1528 en overleden in 1569) was een Brabantse kunstschilder. Hij was de vader van Pieter Brueghel de Jonge en van Jan Brueghel de Oude.

Vanaf 1562 begon hij volop te schilderen. In de laatste 7 jaar van zijn leven maakte hij het gros van de 40 schilderijen die van hem bewaard zijn gebleven. Zijn klanten waren rijke burgers. Hij schilderde scènes uit het boerenleven, maar ook werken geïnspireerd op de klassieke oudheid en bijbelse taferelen.

Tijdens zijn periode in Brussel gebruikte hij landschappen uit het nabijgelegen Patjottenland. In 1569 stierf hij in Brussel. Hij werd begraven in de Kapellekerk.

Het is in het huis in Brussel waarvan men aanneemt dat hij er gewoond heeft dat in 2019 (450 jaar na zijn dood) het Bruegel Huis geopend zal worden.

Meest gelezen