Italiaanse schrijver en filosoof Umberto Eco (84) overleden Auteur: Luc De Roy, Pieterjan Huyghebaert

za 20/02/2016 - 01:30 Luc De Roy, Pieterjan Huyghebaert In Italië is romanschrijver en filosoof Umberto Eco overleden op 84-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Eco, die vooral bekend is van de roman "De naam van de roos", wordt ook beschouwd als een van de grondleggers van de semiotiek, de tekenleer.

Eco werd geboren in Alessandria in Piemonte en hij was doctor in de Filologie en de Letteren aan de universiteit van Turijn. Daarnaast gaf hij ook les in Firenze, Milaan en Bologna. Hij werd katholiek opgevoed, maar werd later atheïst.

Hij schreef talloze romans en essays, en kreeg talrijke prijzen in verschillende landen. Zijn eerste roman schreef hij pas op latere leeftijd, hij was al vijftig, maar "De naam van de roos" was meteen een voltreffer. Het boek werd verfilmd en vertaald in een dertigtal talen. Het is een detectiveroman die zich afspeelt in de middeleeuwen. In de film wordt de hoofdrol gespeeld door Sean Connery.

Reporters

Ook zijn tweede boek, "De slinger van Foucault", gaat, hoewel het zich in het heden afspeelt, in grote mate over de erfenis van de tempeliers en de rozekruisers, middeleeuwse mystieke bewegingen. Na "De slinger van Foucault" volgden nog onder meer de boeken "Het eiland van de vorige dag", "Baudolino" en "De begraafplaats van Praag".

Eco wordt ook beschouwd als een van de grondleggers van de semiotiek of de tekenleer. Die houdt zich bezig met de waarde van een teken - een woord, een gebaar, een handeling, in een tekensysteem, en onderzoekt ook tekensystemen en de relatie tussen een teken en datgene waarnaar het verwijst.

Eco stond tevens bekend als een autoriteit op het gebied van James Bond. Hij zat niet om een krasse uitspraak verlegen. "De sociale netwerken hebben recht van spreken gegeven aan legioenen imbecielen die vroeger alleen maar hun zegje deden op café, na een glas wijn, en zo geen kwaad berokkenden aan de gemeenschap", zei hij onlangs nog volgens de krant Il Messagero. "Ze werden onmiddellijk het zwijgen opgelegd, terwijl ze vandaag evenveel recht van spreken hebben als een Nobelprijswinnaar. We worden onder de voet gelopen door imbecielen."

Reporters