"Bijsturing van sociale wetgeving nodig voor alle artiesten"

De sociale wetgeving en het zogenoemde artiestenstatuut moeten dringend bijgesteld worden, en niet enkel voor acteurs. Dat laat vakbond ACOD Cultuur weten in een reactie op de noodkreet van de Acteursgilde, een belangenorganisatie die ongeveer 500 Vlaamse acteurs vertegenwoordigt.
Archieffoto

De Acteursgilde pleitte maandag bij monde van voorzitter Filip Peeters en ondervoorzitter Michaël Pas onder meer voor een meer eenduidige sociale wetgeving rond acteerprestaties en afstand van rechten, een eenvoudigere toegang tot het artiestenstatuut voor beginnende acteurs en meer rechtstreekse tewerkstelling in plaats van interimarbeid.

ACOD Cultuur onderschrijft de meeste van die grieven, maar ziet het breder. Niet enkel acteurs, maar ook andere artiesten en ondersteunende medewerkers in de artistieke sector kampen met financiële problemen en frequente tijdelijke werkloosheid.

"Wij vragen een herziening voor alle kunstenaars, een versoepeling van de toetreding en een realistischer systeem om het voordeelstatuut te behouden", klinkt het. ACOD wijst erop dat de huidige strenge regels er in 2014 kwamen omwille van misbruik van het artiestenstatuut door personen die eigenlijk heel andere functies uitoefenen. De "echte" artiesten zijn daar echter het slachtoffer van geworden, luidt het nu.

Onderhandelingen

Over de verschillende interpretaties rond de vergoeding voor het afstand doen voor rechten door de fiscus, RSZ en RVA lopen momenteel nog gesprekken, stelt ACOD Cultuur.

"Er is een cassatiearrest dat bepaalt dat er sociale bijdragen moeten betaald worden op de bedragen voor afstand van rechten, zoals er bijdragen zijn op loon, maar de producenten zijn daar tegenstander van", klinkt het. "Helaas worden de acteurs kind van de rekening. Deze situatie moet geregulariseerd worden. Als de werkgevers niet willen betalen, dan moet de RVA zijn regels herzien. De huidige situatie holt het sociaal statuut van acteurs helemaal uit."

Meest gelezen