Ruth Lasters wint de Herman de Coninckprijs Auteur: Joris Truyts

di 26/01/2016 - 22:00 Joris Truyts Schrijfster Ruth Lasters heeft de Herman de Coninckprijs 2016 gewonnen met haar dichtbundel "Lichtmeters". Jeroen Theunissen krijgt de Publieksprijs voor het mooiste gedicht. De prijzen voor de beste poëzie van het afgelopen jaar zijn vanavond uitgereikt in Antwerpen.

De andere genomineerden voor de Herman de Coninckprijs, die de beste dichtbundel van het afgelopen jaar bekroont, waren Maarten Inghels, Marc Kregting, Bart Meuleman en Jeroen Theunissen. Lasters kreeg de prijs uit handen van Walter Rycquart, hoofd van het departement Cultuur provincie Antwerpen, in de Arenbergschouwburg in Antwerpen. Aan de Herman de Coninckprijs is een bedrag van 6.000 euro verbonden.

""Lichtmeters" van Ruth Lasters weet je vanaf het eerste moment te grijpen. Het is een sterke, coherente bundel met schitterende zinnen, rake metaforen en vergelijkingen in een heldere taal. Waar veel dichters in hun poëzie toewerken naar een sterke zin in de laatste regel, durft Lasters haar beeldtaal van meet af in het gezicht van haar lezers te slingeren", prijst de jury het werk van Lasters.

De vakjury bestond uit Bas Kwakman, voorzitter (directeur Poetry International Foundation), Cathérine De Kock (journalist De Standaard), Jeroen Dera (letterkundige Radboud Universiteit Nijmegen), Saskia Scheltjens (faculteitsbibliothecaris Letteren en Wijsbegeerte UGent) en Hilde Verbreuken (redacteur Radio 1).

Gedichtendagposter

Jeroen Theunissen wint, zoals eerder vermeld, de Publieksprijs voor het mooiste gedicht. Dat gedicht verschijnt op de Gedichtendagposter, vormgegeven door Gert Dooreman. Hij is gratis verkrijgbaar bij de deelnemende boekhandels op 28 januari, Gedichtendag en de start van de Poëzieweek.

De jury bekroonde ten slotte Charlotte Van den Broeck met de Debuutprijs voor "Kameleon".

VRT vod