Oudste bijbelboek uit Benelux gedigitaliseerd

De Codex Eyckensis, een met miniaturen en initialen versierd evangelieboek uit de achtste eeuw, is voortaan digitaal beschikbaar. Het gaat niet alleen om het oudste handschrift bewaard in België, maar ook het oudste bijbelboek uit de Benelux, bevestigt Unesco Vlaanderen.

Het bijbelboek werd vermoedelijk rond 760 geschreven in het scriptorium van de Abdij van Echternach en verplaatst naar de Abdij van Aldeneik in Maaseik. Sinds 1571 wordt het vroeg-Karolingische werk bewaard in de crypte van de Sint-Catharinakerk in Maaseik.

Het handschrift gaat terug naar de start van de kerstening van het Europese platteland (vanuit het Angelsaksisch gebied) en droeg bij tot de verspreiding van de schriftcultuur in de Lage Landen, onderstreept Unesco Vlaanderen het belang. Bovendien gaat het om een van de vroegste artistieke creaties in manuscripten, klinkt het nog.

De digitalisering gebeurde in het kader van het "Geheugen van de Wereldprogramma" van Unesco, dat het behoud en de ontsluiting van het documentair erfgoed stimuleert. Voor dat project sloegen de stad Maaseik en de KU Leuven (Imaging Lab en Illuminare Leuven, Studiecentrum voor Middeleeuwse Kunst) de handen in elkaar.

Naast de oudste bijbel werd nog een ongekend tiende-eeuws evangelarium gedigitaliseerd. De werken zijn raadpleegbaar op Europeana, de portaalsite voor gedigitaliseerde collecties van Europese culturele en wetenschappelijke instellingen, of via Erfgoedplus.be.

Meest gelezen