Banksy tekent Steve Jobs in de jungle van Calais Auteur: Sandra Cardoen

vr 11/12/2015 - 18:28 Sandra Cardoen De Britse straatkunstenaar Banksy heeft "toegeslagen" in de jungle van Calais. Op een muurschildering is wijlen Steve Jobs te zien met een zak op zijn rug en een originele Macintosh in zijn andere hand. Banksy bekritiseert hiermee de weigerachtige houding van sommige landen om vluchtelingen op te vangen. De succesvolle Jobs -de man achter Apple- was immers zelf zoon van een Syrische migrant.

In de jungle van Calais verblijven duizenden vluchtelingen die de oversteek naar Groot-Brittannië willen wagen. Het kamp heeft veel weg van een dorp. De locatie die Banksy heeft gekozen is niet toevallig en zijn onderwerp evenmin.

De graffiti toont voormalig Apple-topman Steve Jobs. Banksy bevestigt ook op zijn website dat het wel degelijk zijn werk is, en voegt er zelfs uitleg aan toe. Wat niet de gewoonte van de kunstenaar is. "Men laat ons vaak geloven dat migratie de middelen van een land uitput, maar Steve Jobs was de zoon van een Syrische migrant. Apple is het meest winstgevende bedrijf ter wereld. Het betaalt jaarlijks 6,4 miljard euro belastingen, en het bestaat alleen omdat ze een jonge man uit Homs verwelkomden", klinkt het.

Steve Jobs en zijn ouders

De biologische ouders van Steve Jobs zijn de Syrische Abdulfattah Jandali en Joanne Schieble. Jandali reisde naar de VS na de Tweede Wereldoorlog en leerde Schieble kennen aan de Universiteit van Wisconsin. Steve werd geboren op 24 februari 1955 en werd enkele maanden later geadopteerd door Paul en Clara Jobs.

De adoptie heeft Steve Jobs nooit dwarsgezeten. "Ik wist dat ik geadopteerd was en dat maakte dat ik me meer onafhankelijk voelde, maar ik voelde me nooit in de steek gelaten. Mijn (adoptie)ouders gaven me het gevoel dat ik speciaal was", vertelde Jobs in zijn gelijknamige biografie. Over zijn biologische ouders sprak hij louter in termen van "een zaadcel en eicel". Hij ontmoette zijn biologische vader later in het restaurant dat hij uitbaatte. "Verbazingwekkend", noemde Jobs de ontmoeting.

Bootvluchtelingen in Dismaland

De immer maatschappijkritische Banksy haalde het vluchtelingenthema eerder al aan in zijn tijdelijk anti-pretpark Dismaland. Daar was een installatie met op het water bootjes gevuld met migranten.