Oostenrijkse schilder Ernst Fuchs overleden

De flamboyante Oostenrijkse kunstenaar Ernst Fuchs is op 85-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de directie van de Ernst Fuchs Gallery in Wenen. Hij is vooral bekend van zijn werk in de jaren 60 met zijn surrealistische en geestverruimende experimenten.

Ernst Fuchs stond na de Tweede Wereldoorlog aan de wieg van de Weense School van Fantastisch Realisme. De kunststroming bestond uit een groep schilders die surreële en bijzonder kleurrijke werken maakten.

Extravagante levensstijl

Fuchs is bekend van zijn mythologische en erotisch geladen schilderijen. Daarbij stonden de thema's eros en thanatos, religie en seks centraal.

Naast het kunstgebeuren gooide hij hoge ogen met zijn extravagante levensstijl: zo bezat hij een villa in art nouveaustijl en een Rolls Royce. Ook buiten de kunst was Fuchs erg productief: bij zeven vrouwen had hij zestien kinderen.

De kunstenaar deed al vroeg van zich spreken. Al op 15-jarige leeftijd werd hij toegelaten tot de Weense Academie voor Schone Kunsten.

Manusje-van-alles

Fuchs had ook zo zijn tegenstanders. Zijn Dali-achtige ego, zijn vaak theatrale zelfensceneringen en zijn zelfdefinitie als "schilderskoning" zetten her en der kwaad bloed. Zo beeldde Fuchs zichzelf af als Jezus in zijn aquarel 'Der Auferstandene', wat niet in goede aarde viel.

Hij was behalve schilder ook architect, componist, decorbouwer, schrijver en filosoof. In de jaren 70 maakte hij ook sculpturen en dirigeerde hij opera-uitvoeringen van meesterwerken als 'Parzifal' en 'Lohengrin' van Wagner en van Mozarts 'Zauberflöte'.

Hij werd 85.

Meest gelezen