Griet Op de Beeck maakt kans op NS Publieksprijs Auteur: Belga

wo 21/10/2015 - 21:51 Belga De Vlaamse auteur Griet Op de Beeck is genomineerd voor een NS Publieksprijs. Met haar boek "Kom hier dat ik u kus" behoort ze tot de zes genomineerden. De Nederlandse auteur Esther Verhoef is al voor de zevende keer genomineerd, nu met "Lieve mama".

De vier andere kanshebbers zijn "De stamhouder" van Alexander Münninghoff, "Dit kan niet waar zijn" van Joris Luyendijk, "Ik kom terug" van Adriaan van Dis en "Gouden jaren" van Annegreet van Bergen. De nominaties werden vanavond bekendgemaakt in het Nederlandse televisieprogramma "De wereld draait door".

Naast Esther Verhoef in 2011 wonnen Van Dis en Luyendijk de prijs al eerder. Van Dis won de NS Publieksprijs in 1995 voor "Indische duinen", Luyendijk kreeg de prijs in 2007 voor "Het zijn net mensen".

De zes genomineerde boeken behoren tot de bestverkochte titels van het boekenjaar juli 2014 tot juli 2015. Het publiek kan de komende maand zijn stem uitbrengen op een van de genomineerde titels. Daarnaast brengen de 275 leden van de zogeheten kernjury hun stem uit.

Op 18 november wordt bekendgemaakt welke titel de meeste stemmen heeft gekregen en Boek van het Jaar wordt. De prijs bestaat uit een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van 7.500 euro en een jaar lang gratis reizen met de NS-Business Card.

Vorig jaar brachten 88.400 mensen hun stem uit en won de Nederlander Michel van Egmond met zijn boek "Kieft over Wim Kieft", het jaar ervoor won hij met "Gijp over René van der Gijp".