Superlijm wordt verwijderd van dodenmasker Toetanchamon

In Egypte begint een team van Duitse en Egyptische specialisten morgen aan de restauratie van het wereldberoemde dodenmasker van Toetanchamon. Het masker raakte ruim een jaar geleden beschadigd. Nadat het baardstuk was losgekomen, had men er niet beter op gevonden dan superlijm te gebruiken om het weer vast te maken.

Het masker staat tentoongesteld in het Egyptisch Museum in Caïro. Voor de restauratie wordt het tijdelijk weggehaald van zijn vaste plaats en naar een ander gedeelte van het museum gebracht.

Het masker raakte beschadigd in augustus 2014 door een overhaaste poging om het te herstellen, nadat het baardstuk was losgekomen. Hoe dat is gebeurd, is niet helemaal duidelijk. Omdat de directie aandrong op een snelle oplossing, werd ervoor gekozen om de baard weer vast te maken aan het masker met een sneldrogende lijm.

De lijm liet echter duidelijke sporen na op het masker (zie foto onderaan). Toen het nieuws over de ongelukkige herstellingspoging begin dit jaar bekendraakte, maakte het museum dan ook geen goede beurt. Wereldwijd kreeg Egypte heel wat kritiek te slikken over de manier waarop het stuk werelderfgoed was behandeld.

Duitse experts helpen Egyptenaren

Op een persconferentie in januari vertelde de Duitse expert Christian Eckmann dat de lijm opnieuw kan weggehaald worden zonder sporen na te laten. Hij en zijn team hebben samen met Egyptische collega's de voorbije maanden de restauratie voorbereid. Morgen begint het echte werk. Er is geen deadline gesteld wanneer de werken klaar moeten zijn.

Het dodenmasker van Toetanchamon werd ontdekt in 1922 toen de Britse Egyptoloog Howard Carter het graf van de farao blootlegde. Sindsdien is het uitgegroeid tot een van de bekendste voorbeelden van de Egyptische cultuur.

Meest gelezen