"Hoe beter je taal, hoe meer kansen je krijgt in deze maatschappij"

Iedereen aan het woord. Dat is het thema van de eerste Week van het Nederlands, die vandaag van start gaat. Over heel Vlaanderen en Nederland vinden de komende dagen heel wat activiteiten plaats die moeten tonen hoe belangrijk taal wel niet is. Iets wat ook anderstaligen die hier wonen elke dag inzien, zo vertellen enkelen tijdens een van hun lessen Nederlands. "Hoe beter je taal, hoe meer kansen je krijgt."

Een groepje van zo’n vijftien anderstalige volwassenen heet ons welkom op de hoofdcampus van CVO GENT. Twee avonden per week volgen zij –net als vele anderen- hier op een vrij intensieve basis Nederlands.

"Deze groep zit in niveau 7 van de 10", verduidelijkt docent Steffi Van Driessche. Zij brengt al vijftien jaar lang de kneepjes van onze taal over aan anderstaligen. "Er zijn verschillende trajecten die cursisten kunnen doorlopen, maar over het algemeen doen ze twee niveau’s per jaar. Deze mensen hebben dus gemiddeld al drie jaar lessen achter de rug."

We willen met de cursisten een gesprek voeren over het Nederlands en vatten dat op als een groepsgesprek. Op vraag van de studenten zelf. "Zo kunnen we van elkaar leren", klinkt het enthousiast. Zowat iedereen startte enkele jaren geleden de lessenreeks zonder ook maar één woord Nederlands te kennen. Een hele klus, zo blijkt. "Wat het moeilijkste was? Gewoon alles", zegt Masoud uit Iran met een lachende ondertoon.

"Dialecten zijn het moeilijkste"

"Het is zeker niet gemakkelijk", zegt Van Driessche. "Niveau 1 (de allereerste module, nvdr.) is letterlijk alles uitleggen met handen en voeten. We praten hier enkel Nederlands, ook tijdens de eerste lessen. In het begin is dat niet evident, maar de evolutie die je na tien weken al merkt, is mooi om te zien."

Ondertussen heeft deze klasgroep het Nederlands al vrij goed onder de knie. "Het moeilijkste zijn wel de dialecten", klinkt het bij de meesten. "Hier verstaan we heel goed onze leerkracht, maar eens we hier buiten stappen, zitten we toch in een andere situatie. Dan lijkt het vaak dat mensen een heel andere taal spreken", zegt Loredana. "Het hangt echt af van persoon tot persoon", benadrukt Danuta. "Ik werk zelf in een woonzorgcentrum en wanneer mijn collega’s tegen elkaar aan het praten zijn, versta ik hen nauwelijks. Als ik wil weten over wat het gaat, moet ik verduidelijking vragen."

Dat taal kansen schept, zoals het klinkt in de campagne van de Week van het Nederlands, wordt hier alleszins beaamd. "Ik woon zes jaar in België en heb meegedaan aan een examen bij de stad Gent, waar zowel schriftelijke als mondelinge testen aan verbonden waren", zegt Laura. "Omdat ik Nederlands heb gevolgd, slaagde ik voor het examen en werk ik nu als kinderverzorgster. Dat zou nooit het geval geweest zijn als ik geen Nederlands kon. Hoe beter je taal, hoe meer kansen je krijgt in de maatschappij."

"Ik wou oefenen"

Even later moet Danouta iets van het hart. "Toen ik in het begin naar de bank of het postkantoor ging, vroegen ze meteen of het in het Frans of het Engels moest. Ik wou helemaal niet praten in een andere taal. Ik studeerde keihard om Nederlands te leren. Ik wou oefenen."

Een situatie die duidelijk herkenbaar is bij de meeste andere cursisten en bij de lesgeefster. "Vlamingen hebben nogal de gewoonte om snel over te nemen als iemand niet meteen op een woord komt. Doe dat niet. Geef hen de tijd om te zoeken, durf hen verbeteren en praat Nederlands met hen. Zo leren ze de taal het beste."

Hoewel hun Nederlands al meer dan behoorlijk is, wil iedereen voluit gaan om het nog te verbeteren. "Het moet lukken", zegt Iratxe. "Wij wonen hier, het is normaal dat mensen verwachten dat wij Nederlands praten. Het is bovendien goed voor ons. Wij moeten boodschappen halen in de supermarkt en onze kinderen gaan halen op school. Het zijn wij die de anderen moeten kunnen verstaan en er mee praten."

"In tegenstelling tot wat velen denken, is het merendeel van de cursisten echt van goede wil en willen ze ook echt Nederlands leren", benadrukt de docente tot slot. "Niemand heeft nood aan een praatbarak. Iedereen wil vooruitgaan. En daar haal ik veel voldoening uit."

Activiteiten?

Tijdens de Week van het Nederlands vinden er heel wat activiteiten plaats, zowel in Vlaanderen als Nederland.

Zo is er vanavond het Literair festival Het Betere Boek, met de uitreiking van de Bronzen Uil, kunnen dichters langsgaan bij de Poëziedokter, wordt het nieuwe Groene Boekje gelanceerd en is er de verkiezing van het grappigste woord. Tijdens ReyersTaal, volgende week donderdag in Antwerpen, wordt ook de Grote Prijs Jan Wauters voor de vierde keer uitgereikt. Alle activiteiten zijn terug te vinden op de website van de Week van het Nederlands.

Meest gelezen