Renoir-haters schreeuwen het uit in Boston

Is het een grap, een stunt of bittere ernst? Feit is dat een groep zelfverklaarde Renoir-haters haar afkeer voor de Franse schilder heeft laten blijken met een ludieke protestactie voor het museum voor schone kunsten in Boston. Hun eis? De verwijdering van alle schilderijen van Renoir uit het museum.

Pierre-Auguste Renoir (1841-1919) was een Franse impressionistische schilder die wereldberoemde schilderijen maakte als "Bal du moulin de la Galette" en "Le déjeuner des canotiers". Hij wordt alom geroemd als één van de grootste Franse artiesten en zijn werken halen tientallen miljoenen euro's op veilingen.

Een groep Amerikaanse Renoir-haters onder leiding van ene Max Geller denkt daar anders over. Onder het motto #RenoirSucksAtPainting eisen ze "culturele rechtvaardigheid" en willen ze dat Amerikaanse musea de Renoirschilderijen in hun bezit uit hun collecties verwijderen.

De Renoir-haters uiten hun ongenoegen onder meer via Instagram, maar deinzen er niet voor terug hun eisen ook met daden kracht bij te zetten. Ze hielden ze afgelopen maandag een heuse protestactie buiten voor het museum voor schone kunsten in Boston dat enkele doeken van Renoir in handen heeft. Met borden als "ReNOir" en "God hates Renoir" en slogans als "Put some fingers on those hands! Give us work by Paul Gauguin" maakten ze hun standpunt duidelijk.

Westboro Baptist Church

"Ik haat Renoir omdat hij één van de meest overschatte kunstenaars ten oosten, ten westen, ten noorden en ten zuiden van de Seine is", zegt Geller in een interview met NPR. "In het werkelijke leven zijn bomen prachtig, maar Renoir maakt er een hoop walgelijke groene lijnen van. Renoir is een vreselijke schilder."

In april jongstleden zetten Geller nog een heuse onlinepetitie op touw op de website van het Witte Huis om president Barack Obama te verplichten de schilderijen van Renoir uit Amerikaanse musea te verwijderen.

Het blijft hoogst onduidelijk wat de ware agenda is van de groep Renoir-haters. Met hun protestactie en hun pancartes doen ze onwillekeurig denken aan de beruchte Westboro Baptist Church die al jaren controversiële protestacties houdt, onder meer op begrafenissen van Amerikaanse militairen en homoseksuelen. Het museum voor schone kunsten in Boston wenst in elk geval niet te reageren.

Meest gelezen