Vlaamse schrijver Jos Vandeloo is overleden

De auteur van "Het gevaar" en "De muur" is op 90-jarige leeftijd overleden. De schrijver is ook een tijdlang directeur van uitgeverij Manteau geweest. De geëngageerde schrijver had het in zijn boeken dikwijls over moderne fenomenen, zoals menselijke eenzaamheid en vervreemding.

Jos Vandeloo begon zijn schrijverscarrière met tientallen verhalen en reportages voor tijdschriften en kranten als De Zweep, Ons Volk en Het Belang van Limburg.

In 1953 publiceerde de auteur uit Zonhoven zijn eerste kortverhalenbundel "Mensen strijden elke dag". Eind jaren 50, begin jaren 60 brak hij door met de verhalenbundel "De muur" en de romans "Het gevaar" en "De vijand". In ""Het gevaar" uit 1960 waarschuwt de schrijver voor de gevaren van nucleaire energie.

"Het gevaar" was decennialang verplichte leesstof op de leeslijsten van de middelbare scholen. "Dat ik in de lijst met meest gehate boeken sta, kan ik begrijpen. Mensen die niet graag lezen, willen graag kiezen wat ze lezen. Als je op de lijst met verplichte literatuur staat, kan dat veel weerstand oproepen. Ik zou zelf ook liever de vrije keuze hebben", zei Vandeloo daarover in 2004.

Jos Vandeloo schreef niet alleen romans en kortverhalen, hij was ook een gelauwerde dichter en schreef scenario's voor de Vlaamse en de Nederlandse televisie en toneelstukken.

Moderniteit en vervreemding

Walter van den Broeck heeft jarenlang samen met Vandeloo onderdak gevonden bij uitgeverij Manteau. "Ik herinner me Jos Vandeloo als een heel aimabele man die vol verhalen zat. Hij had altijd wel iets te vertellen", aldus Van den Broeck.

"Jos Vandeloo is een van de eerste auteurs die de moderniteit en de gevaren van de moderniteit heeft toegelaten in de Vlaamse letteren. Zijn boek "Het gevaar" is daar een mooi voorbeeld van. Dat gaat over een ongeval met kernenergie. Zijn oeuvre gaat ook over de angst en de eenzaamheid die de moderniteit met zich meebrengt", klinkt het.

Jos Vandeloo heeft in zijn boeken een weinig optimistische levensvisie, waarin de mens het moet afleggen tegen de gevaren van de modernisering van de maatschappij.

Het werk van Vandeloo werd bekroond met verscheidene literaire prijzen en vertaald in meerdere Europese talen, onder meer in het Russisch.

Meest gelezen