Constantijn Huygensprijs voor Adriaan van Dis Auteur: Joris Truyts

di 22/09/2015 - 17:12 Joris Truyts De Constantijn Huygensprijs gaat dit jaar naar de Nederlandse schrijver Adriaan van Dis. Dat heeft de Jan Campertstichting, die de prijs uitreikt, vandaag bekendgemaakt. De Constantijn Huygensprijs is een prestigieuze literaire bekroning voor het volledige oeuvre van een auteur.
Recensie op Cobra.be
Adriaan van Dis in "Reyers laat"

De Constantijn Huygensprijs wordt sinds 1947 jaarlijks uitgereikt. Aan de literaire bekroning is een bedrag van 10.000 euro verbonden. De 69-jarige Van Dis wordt gelauwerd voor zijn "indrukwekkende literaire oeuvre", aldus de jury.

De juryleden loven de "diepe interesse" van Van Dis in andere culturen. ''Zijn reizen en belangstelling voor internationale literatuur hebben hem tot een man van de wereld gevormd, waarvan zijn werk getuigt.''

Ook voor "Ik kom terug", de meest recente roman van de schrijver, is er veel lof. "Terwijl hijzelf de 65 al gepasseerd is, stelt hij het in beton gegoten beeld van zijn ouders alsnog bij", luidt het. Met "Ik kom terug", dat gaat over zijn moeder, won Van Dis eerder dit jaar ook de Libris Literatuurprijs.

Adriaan van Dis volgt op de erelijst Mensje van Keulen op. In 2013 ging de prestigieuze prijs naar onze landgenoot Tom Lanoye. Van Dis krijgt de Constantijn Huygensprijs -vernoemd naar de beroemde Nederlandse dichter uit de 17e eeuw- officieel uitgereikt op 17 januari in Den Haag.


eerder verschenen: