Ook kunstenwereld rouwt om verdronken jongetje

De hartverscheurende dood van het Syrische jongetje Aylan laat ook de kunstenwereld niet onberoerd. In Amsterdam heeft de Syrisch-Nederlandse theatermaakster Ola Mafaalani het Theaterfestival geopend met een vlammende toespraak. In eigen land schreef Peter Verhelst een gedicht voor het verdronken jongetje. En overal maken cartoonisten tekeningen die zijn dood aanklagen.

Kunstenbeleid en subsidies. Dat zijn normaal gezien de thema's van de toespraak waarmee het Nederlandse Theaterfestival wordt geopend. Vanavond ging het er in Amsterdam heel anders aan toe.

De Syrisch-Nederlandse Ola Mafaalani maakte van de gelegenheid gebruik om een half uur lang de aandacht te vragen voor de vluchtelingenproblematiek en het beleid een geweten te schoppen.

Ze stelde zich in de plaats van Aylan en de vele duizenden andere mensen op de vlucht voor oorlog. "Ik heb geen waarheidscommissie nodig om jullie vergeving te vragen", klonk het. "Vergeving omdat jullie het woord WELKOM nog nooit hebben gehoord."

Mafaalani's toesprak werd een aangrijpende performance toen eerst een zwarte jongen zwijgend naast haar kwam staan, daarna een gezin met kinderen en daarna meer dan honderd andere migranten en vluchtelingen.

Eerst werd het muisstil in de zaal, daarna volgde een minutenlange staande ovatie. Foto's mochten trouwens niet worden genomen, omdat een deel van de mensen op het podium illegaal in Nederland verblijven.

"Er was eens"

Auteur, theatermaker en dichter Peter Verhelst heeft geprobeerd om zijn gevoelens over de schokkende foto te vatten in een gedicht. Het is gepubliceerd op de website van NTGent en werd ook voorgelezen in "De wereld vandaag" op Radio 1.

"Er was eens het water", luidt de titel en de eerste zin. Het eindigt met:

"Er was, probeerden we nog te denken, maar

Zo luid we konden, probeerden we er was eens, er was eens te blijven denken."

Ook cartoonisten en tekenaars overal ter wereld reageren geschokt. Een greep uit de tekeningen.

Meest gelezen