Boekenverkoop stijgt lichtjes, vooral strips doen het goed

De omzet van de boekenverkoop in Vlaanderen is in de eerste helft van 2015 met een half procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Het aantal verkochte exemplaren nam toe met twee procent. Dat zegt boek.be.
(archieffoto)

Vooral strips kenden een opvallende omzettoename (6,5 procent), non-fictie had het dan weer een pak moeilijker (-4 procent voor informatieve non-fictie, -1,4 procent voor fictie rond vrije tijd). Het e-book blijft lichtjes terrein winnen en is intussen goed voor 3 procent van de totale boekenverkoop.

Volgens boek.be deed de boekenverkoop in Vlaanderen het in de eerste helft van het jaar "vrij behoorlijk". Het verschil tussen de stijging qua omzet en qua verkochte exemplaren betekent wel dat de consument iets goedkopere boeken kocht. Toch is de sector optimistisch, aangezien er de voorbije drie jaren telkens een dalende boekenverkoop werd vastgesteld en er nu dus mogelijk een kentering is ingezet.

Bij literaire fictie blijft Pieter Aspe de populairste Vlaamse auteur, maar ook Griet Op De Beeck scoort opvallend goed. Zij staat met twee titels in de top tien van de best verkochte fictieboeken. Bij informatieve non-fictie is Dirk De Wachter de best verkopende auteur.

Opvallend is verder dat de online verkoop van boeken sterk steeg (+18 procent). Het aandeel van deze sector binnen de totale boekenverkoop bedraagt intussen 15 procent.

Boek.be wijst er tot slot nog op dat steeds meer boeken verkrijgbaar zijn als e-book (44 procent van de verschenen titels) en e-books ook steeds goedkoper worden. In 2010 was de gemiddelde prijs van een e-book nog 83 procent van het papieren exemplaar, nu is dat nog 59,5 procent.

Meest gelezen