"De Kat" van Philippe Geluck krijgt museum in Brussel Auteur: Ludwig De Wolf

vr 03/07/2015 - 07:21 Update: vr 03/07/2015 - 12:18 Ludwig De Wolf De Belgische striptekenaar Philippe Geluck heeft een locatie gevonden voor een museum voor zijn bekende stripfiguur "Le Chat". Het Brussels Gewest investeert volgens De Tijd 4,5 miljoen euro in de renovatie van het gebouw "1930" op het Koningsplein in Brussel. Brussels minister-president Rudi Vervoort bevestigde het nieuws vanmiddag op een persconferentie.

"De Kat" verscheen voor het eerst op 22 maart 1983 in de Franstalige krant Le Soir. In Wallonië en Frankrijk is de stripreeks enorm populair. Philippe Geluck eindigde zelfs op de 22e plaats in de Waalse versie van De Grootste Belg.

Belga

De voorbije jaren was Geluck op zoek voor een locatie voor een museum voor "Le Chat". In december kreeg hij nog een aanbod uit Frankrijk voor de bouw van een museum, maar Geluck heeft dan toch voor Brussel gekozen.

Het Brussels Gewest zal 4,5 miljoen euro investeren in het gebouw "1930" op het Koningsplein. Het gebouw staat al lang leeg (er waren ooit plannen voor een afbraak) en is sterk verwaarloosd. De renovatie zal daarom een tijd duren. De opening zal wellicht maar voor 2019 zijn, meldt Brussels minister-president Rudi Vervoort.

Naast werk van Geluck zal het museum vooral plaats bieden aan tijdelijke tentoonstellingen rond bekende cartoonisten en jonge talenten. Op termijn wil Geluck er een soort archiefcentrum voor cartoons in onderbrengen.

Voor de financiering van de inrichting van het museum zelf hoopt Geluck op private cofinanciering. Het museum zou werk moeten verschaffen aan een dertigtal mensen.