Archeologen ontdekken oudste afbeelding muziektafereel

In West-Galilea, in het noorden van Israël, is een 5.000 jaar oude scherf gevonden waarop een muziektafereel wordt afgebeeld. Het is daarmee de oudste afbeelding van muziek die tot nog toe in Israël werd gevonden, schrijft de krant The Jerusalem Post.

De zegelafdruk op de scherf toont een ritueel van een hiërogamie, een "heilig huwelijk" tussen een koning en godin in Mesopotamië. Er zijn twee zittende figuren te zien die een lier bespelen, de voorloper van de harp. Het tafereel werd gedrukt met een rolzegel.

Het fragment werd al in 1970 gevonden en maakte deel uit van een grote opslagkruik. Volgens de archeologen van de Israel Antiquities Authority illustreert de zegelafdruk een complex ritueel dat in Mesopotamië bekend stond als het "heilig huwelijk".

Tijdens zo'n ceremonie ging de koning op bezoek in de tempel voor een symbolische verbintenis met de godin, vertegenwoordigd door de hogepriesteres. Er was een banket, er werd muziek gemaakt en gedanst en de koning had seks met de priesteres(sen). Het gevonden fragment geeft een "nooit geziene" kijk op het muzikale aspect van dergelijke antieke ceremonies.

"Het is de eerste keer dat we op een fragment uit het derde millennium voor Christus duidelijk een figuur kunnen identificeren die een instrument bespeelt", zeggen de archeologen in The Jerusalem Post. Uit dezelfde periode werden wel al afdrukken van taferelen met dansende figuren gevonden.

Het artefact zal tentoongesteld worden aan de Hebreeuwse Universiteit, tijdens het archeologische symposium met de tot de verbeelding sprekende titel "Sex, drugs and rock & roll".

Meest gelezen