Europese operahuizen lanceren streamingplatform

Vijftien operahuizen uit heel Europa gaan een deel van hun producties gratis streamen op het gezamenlijke "The Opera Platform". Ook de Koninklijke Muntschouwburg in Brussel neemt aan het project deel.
© Johan Jacobs

"The Opera Platform" is het resultaat van een partnership tussen Opera Europa, de vereniging van Europese operahuizen en -festivals, de Frans-Duitse cultuurzender Arte en vijftien Europese operahuizen. Onder meer de Wiener Staatsoper uit Oostenrijk, de Nederlandse Opera in Amsterdam, het Londense Royal Opera House Covent Garden en De Munt in Brussel nemen deel aan het project.

Het platform is beschikbaar in drie talen (Engels, Frans en Duits) en heeft een divers aanbod: van integrale (live) opera's tot dramaturgische teksten en synopsissen, interviews met artiesten, reportages achter de schermen en documentaires. Iedere maand zal minstens één nieuwe opera verschijnen die dan zes maanden lang gratis te bekijken is met ondertitels in zes talen: Frans, Engels, Duits, Italiaans, Spaans en Pools.

"La traviata"

Morgen gaat "The Opera Platform" van start met een live-uitzending van "La traviata" van Giuseppe Verdi in de regie van David McVicar, vanuit het Teatro Real in Madrid. In de loop van de maand mei zullen dan nog een tiental andere opera's beschikbaar gesteld worden, waaronder "Sindbad, a journey through living flames" met de bijhorende documentaire "Opera classes" van De Munt. Dit seizoen zal De Munt in totaal een drietal voorstellingen beschikbaar stellen op het platform.

De Munt streamt al sinds het seizoen 2011-2012 haar producties tot drie weken na de laatste voorstelling op haar eigen website. "Het project van Opera Europa gaat daar geen verandering in brengen", zegt woordvoerster Naomi Hoornaert. "Het is wel nog niet duidelijk of we volgend seizoen al onze opera's zullen kunnen streamen omdat er op verschillende locaties opvoeringen zullen zijn." Het theater op het Muntplein sluit namelijk van juni 2015 tot maart 2016 de deuren voor renovatiewerken.

Meest gelezen