Zingende Dimitri Verhulst geeft aftrap van 80e Boekenweek Auteur: Ellen Maerevoet

za 07/03/2015 - 13:27 Ellen Maerevoet In Amsterdam is gisteravond met het traditionele Boekenbal de aftrap gegeven van de 80e editie van de Boekenweek. De Vlaamse auteur Dimitri schrijver (42) heeft er met de Nederlandse zangeres Willeke Alberti (70) het duet "Samen zijn" gezongen.

Verhulst is dit jaar de auteur van het Boekenweekgeschenk dat als titel "De zomer hou je ook niet tegen" draagt. Het was de eerste keer dat hij aanwezig was op het literaire evenement en hij was meteen de eregast.

Het thema van de Boekenweek is dit jaar "waanzin". Het is de tweede keer dat de Boekenweek tegelijkertijd in Nederland en in Vlaanderen plaatsvindt.

Het boekje van Verhulst gaat over een zestiger die een zwaar gehandicapte jongen vlak voor zijn 16e verjaardag ontvoert uit de instelling waar hij verblijft. Hij rijdt met hem naar de Mont Ventoux, waar hij zijn zwijgende toehoorder vertelt over de passionele relatie die hij lang geleden had met diens moeder.

Zijn taal omschrijft Verhulst als "niet het Vlaams, maar ook geen Nederlands, dat is het Dimitri Verhulsts". "Ik zit al 16 jaar trouw bij een Nederlandse uitgever (Atlas Contact, nvdr) die mij mezelf laat zijn en mijn taal van mij laat zijn." 

Op het Boekenbal, een echt society-evenement in Nederland, waren onder anderen Peter Buwalda, Heleen van Royen, Halina Reijn, Connie Palmen, Kader Abdolah, Freek de Jonge, Youp van 't Hek en Ad Visser aanwezig.

Boekenweek loopt van 7 tot 15 maart

Van "De zomer hou je ook niet tegen" van Dimitri Verhulst worden meer dan 700.000 exemplaren uitgedeeld. U krijgt het wanneer u in een boekhandel voor 12,5 euro aan Nederlandstalige boeken koopt.

De Boekenweek en het bijbehorende geschenk is een Nederlandse traditie (intussen bij ons overgenomen) die al dateert van 1932. Verhulst is pas de vijfde Vlaamse auteur die het Boekenweekgeschenk mag schrijven. "Ik merk nu ook dat dat een gigantische eer is", zegt hij.